Coaching: De OVeR-methode

Een gedegen dieetadvies bestaat mijns inziens uit 25% theorie en 75% coaching. Helaas wordt er om verschillende redenen in menig diëtistenpraktijk te weinig aandacht besteed aan het coachen. Weten waarom een bepaald dieetadvies wordt gegeven en hoe u dit kan aanpakken is natuurlijk van groot belang en daar kan een diëtist u prima bij helpen. Maar een dieetadvies voor de lange termijn volhouden is een heel ander verhaal!

Eetgedrag

Voeding is niet alleen een eerste levensbehoefte, maar het is ook emotie en gewoonte. Heel veel eetgedrag is aangeleerd. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de opvoeding zijn meegegeven. Maar eetgedrag kan ook ontstaan naar aanleiding van bepaalde gebeurtenissen en ervaringen. Daarom is het van belang om te weten wat de daadwerkelijke oorzaak is van het ongewenste eetgedrag.

Overtuigingen

Uit voor u emotioneel significante gebeurtenissen en ervaringen ontstaan allerlei overtuigingen. Afhankelijk van de situatie is dit een beperkende of juist verruimende overtuiging. Deze overtuigingen slaat u onbewust op. Pas als u bewust wordt welke overtuiging onder het eetgedrag ligt, kunt u constructief aan de slag met het gewenste eetgedrag. Compleat Coaching onderscheidt zich van de standaard diëtist door u volledig te begeleiden in de bewustwording van het onbewuste: de onderliggende overtuigingen die u nu nog beperken in het dagelijkse leven.

Persoonlijke ontwikkeling

Compleat Coaching biedt tevens begeleiding op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Denk hierbij aan omgaan met stress, omgaan met pijn, acceptatie van een (chronische) ziekte. Samen kijken we naar situaties waar u vastloopt of anders mee om zou willen gaan. Middels diverse technieken, zoals bijvoorbeeld NLP, Mindfulness en Positieve Psychologie, begeleid en ondersteun ik u in het leerproces.

Begeleiding op maat: De OVeR-methode

Compleat Coaching werkt niet met standaard methodes. Geen vaste programma’s en protocollen waarin het maar afwachten is of het bij u past. Mijn OVeR-methode is dus geen standaard traject, waarbij alles van te voren al vast staat. Ieder mens is uniek en heeft een eigen ‘gebruiksaanwijzing’. En soms begrijpen we die van onszelf niet helemaal of nemen we geen tijd om alles door te lezen. Zo kunnen er lichamelijke klachten ontstaan of zit u niet lekker in uw vel.

Bij Compleat Coaching krijgt u een coachingstraject volledig op maat. Er wordt met volle aandacht gekeken naar de persoon, de situatie en de mogelijkheden. Vervolgens wordt een op maat gemaakt plan opgesteld, dat bij u en uw leven aansluit. De OVeR-methode wordt hierbij gebruikt als leidraad..

Daarom gaat de OVeR-methode over uw hulpvraag en over ú. We gaan namelijk aan de slag met die eerder genoemde ‘gebruiksaanwijzing’. Waar staat OVeR voor?

  • Overtuigingen: Gedurende uw hele leven ontstaan er véél overtuigingen. Deze leert u tijdens de opvoeding en door alle ervaringen die u op doet. Zo ontstaan er ook beperkende overtuigingen. Zoals het woord al zegt kunnen deze u flink beperken. Daarom gaan we op zoek naar uw beperkende overtuigingen en buigen deze om naar verruimende overtuigingen. Zodat er meer mogelijkheden ontstaan.
    • Bijvoorbeeld: U komt uit een beschermd gezin, uw moeder bepaalde elke stap die u als kind zette . U voelde zich soms wel eens gevangen. Totdat u met uw zakgeld voor het eerst een zakje snoep kocht en het stiekem gelijk op at. Dit gaf vrijheid, maar ook schuldgevoel. En tot op de dag van vandaag geeft het eten van snoep u nog steeds dat gevoel van vrijheid, maar ook schuldgevoel. En dit zit u in de weg. Wellicht bent u zich niet meer bewust van die eerste keer. Tijdens het traject breng ik u terug naar die eerste keer. En doordat u er nu met andere ogen naar kan kijken kunt u het gevoel van vrijheid en schuld tijdens snoepen, makkelijker relativeren en loslaten.
  • Voeding: We gaan onderzoeken van welke voedingsmiddelen u klachten krijgt en wat juist goed voelt. We nemen het hele eetpatroon onder de loep.
    • Bijvoorbeeld: tijdens het traject start u wellicht met een eliminatie dieet en u ontdekt daarbij dat u overgevoelig bent voor tarwe. Vervolgens begeleid ik u in het beperken van tarwe in het dagelijks leven; thuis, maar ook buiten de deur.
  • en
  • Rust: Dat is waar het in deze maatschappij vaak mis gaat; gebrek aan rust. En hierdoor vergeten we wel eens te kijken in onze ‘gebruiksaanwijzing’. Samen kijken we hoe er meer rust gecreëerd kan worden waardoor u weer meer in balans komt.
    • Bijvoorbeeld: U werkt 32 uur per week, u heeft een jong gezin, een partner én u bent mantelzorger voor uw ouders. Uw sociaal leven staat op een laag pitje. En wanneer een vriendin vraagt om gezellig een drankje te gaan doen, staat u in tweestrijd: die ontspanning heeft u wel verdient, maar het huiswerk overhoren en de was stonden ook op de planning. U krijgt direct darmkrampen. Tijdens het traject nemen we die soort situaties ook onder de loep. Ik leer u hoe u op dat moment de darmklachten kan verminderen en samen bekijken we hoe de klachten zelfs voorkomen zouden kunnen worden.

Als mental coach help ik u die belangrijke stap verder, welke u nodig heeft om in balans te komen en weer vol vertrouwen in het leven te staan.  Een voordelige optie is bijvoorbeeld het BALANS-traject. In 6 maanden werken we met een op maat gemaakt traject naar een nieuw balans. Samen kijken we naar de uitdagingen en obstakels waar u mee te maken heeft. We maken een plan hoe u deze kan overwinnen, met de OVeR-methode als leidraad. (Kijk hier voor meer informatie.) Géén standaard traject, maar een traject op maat wat bij ú en uw situatie past.

Samen gaan we voor een blijvend succes!