De PDS Coach

Leven met prikkelbare darm syndroom:

Je voelt je geregeld niet goed; buikpijn, obstipatie of juist diarree, opgeblazen buik, moe… En het frustrerende is dat je niet precies weet waar het door komt. Voeding? Spanning of stress? Te weinig beweging? Leefritme? De balans is zoek…

De PDS Coach van Compleat Coaching is er voor iedereen die de balans in het leven wil terugvinden en de controle wil terug pakken over zijn of haar buikklachten. Ik help je op weg naar een nieuw balans; zodat jij weer vol vertrouwen in het leven kan staan.
Ook mét PDS!

Diagnose ‘PDS’ gekregen?

Ongeveer 10-15% van de Nederlanders is bekend met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook wel spastische dikke darm of spastisch colon genoemd. De symptomen verschillen sterk van persoon tot persoon. Buikpijn, diarree en/of verstopping (obstipatie) staan vaak op de voorgrond. Overige maag-darmklachten komen ook veel voor, zoals een opgeblazen buik, misselijkheid, zuurbranden. Maar denk ook aan klachten buiten het maag-darmkanaal, zoals spierpijn, rugpijn, hoofdpijn, blaasklachten.

De oorzaak van PDS is nog niet precies bekend. Op dit moment gaat men er van uit dat het komt door een of meerdere van de volgende factoren: een gestoorde beweging van de darm en/ of een overgevoeligheid van de darmwand, een abnormale verwerking van prikkels in het maag-darmklachten en hersenen, darminfectie, stress, verkeerde voeding.  Wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden maar de klachten wel aanhouden, wordt de diagnose PDS gesteld.

Behandeling van PDS

Het kan een opluchting zijn dat er niets ernstigs aan de hand is, maar toch kan het even een tegenvaller zijn dat er geen echte duidelijke verklaring is voor de klachten. En deze klachten kunnen het leven behoorlijk beheersen! Gelukkig zijn er momenteel wel veel manieren om de klachten onder controle te krijgen. Medicatie voor een betere stoelgang en tegen de buikpijn behoren tot de opties. Leren omgaan met de pijn middels hypnotherapie is ook een goede methode. Leren omgaan met stress en je voeding aanpassen zijn ook twee belangrijke punten die veel invloed hebben op de klachten. Probiotica wordt ook gebruikt bij PDS. In de praktijk blijkt dat een combinatie van bovengenoemde vaak een goed resultaat geeft.  Voor meer informatie over PDS kan je terecht bij de PDS Belangenvereniging (www.pdsb.nl).

De PDS Coach

Stress kan een grote trigger zijn voor het ontstaan en vooral verergeren van de klachten. Stress voorkomen is geen optie, maar er mee leren omgaan is wel haalbaar. Als je van jezelf weet waar de grens ligt en wat jouw valkuilen zijn, kan je al een hoop ellende voorkomen. Ook weten hoe jij je echt kan ontspannen, helpt op moeilijke momenten. Compleat Coaching helpt je hierbij. Ook leren omgaan met de klachten in het dagelijks leven en het accepteren van de klachten hoort bij de begeleiding.

Voeding kan een even grote trigger zijn voor het ontstaan en verergeren van de klachten. Er zijn momenteel veel behandelopties op het gebied van voeding. Denk aan een voedingsvezel advies op maat, behandeling van een eventuele voedingsintolerantie (bijvoorbeeld voor lactose of fructose), glutensensitiviteit, probiotica, het FODMaP-beperkte dieet en nog veel meer! Aan de hand van een klachten-voedingsdagboek bekijken we samen wat mogelijke triggers zijn. Dit is namelijk voor iedereen anders. Een zoektocht die je echt onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist dient te doen, om tekorten aan diverse belangrijke voedingsstoffen te voorkomen. Daarvoor ben je bij Compleat Coaching aan het juiste adres!

Begeleiding op maat: De OVeR-methode

Compleat Coaching werkt niet met standaard methodes. Geen vaste programma’s en protocollen waarin het maar afwachten is of het bij je past. Ieder mens is uniek! Het klachtenpatroon en triggers zijn bij iedereen verschillend. Daarom wordt bij de begeleiding gekeken naar de persoon, de situatie en de mogelijkheden. Vervolgens wordt een op maat gemaakt plan opgesteld, dat bij jou en jouw leven aansluit: een coachingstraject op maat, met de OVeR-methode als leidraad.

Samenvattend biedt Compleat Coaching jou een complete begeleiding bij PDS:

  • coaching en dieetadvies: u leert omgaan met PDS, de klachten, stress en (voedings)triggers

Samen gaan we op zoek naar jouw persoonlijke triggers. We werken toe naar een nieuw balans, zodat jij weer vol vertrouwen in het leven kan staan, ook mét PDS!