De PDS Coach

Diagnose  ‘PDS’ gekregen?

Ongeveer 10-15% van de Nederlanders is bekend met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook wel spastische dikke darm of spastisch colon genoemd. De symptomen verschillen sterk van persoon tot persoon. Buikpijn, diarree en/of verstopping (obstipatie) staan vaak op de voorgrond. Overige maag-darmklachten komen ook veel voor, zoals een opgeblazen buik, misselijkheid, zuurbranden. Maar denk ook aan klachten buiten het maag-darmkanaal, zoals spierpijn, rugpijn, hoofdpijn, blaasklachten.

De oorzaak van PDS is nog niet precies bekend. Op dit moment gaat men er van uit dat het komt door een of meerdere van de volgende factoren: een gestoorde beweging van de darm en/ of een overgevoeligheid van de darmwand, een abnormale verwerking van prikkels in het maag-darmklachten en hersenen, darminfectie, stress, verkeerde voeding.  Wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden maar de klachten wel aanhouden, wordt de diagnose PDS gesteld.

Behandeling van PDS

Het kan een opluchting zijn dat er niets ernstigs aan de hand is, maar toch kan het even een tegenvaller zijn dat er geen echte duidelijke verklaring is voor de klachten. En deze klachten kunnen het leven behoorlijk beheersen! Gelukkig zijn er momenteel wel veel manieren om de klachten onder controle te krijgen. Medicatie voor een betere stoelgang en tegen de buikpijn behoren tot de opties. Leren omgaan met de pijn middels hypnotherapie is ook een goede methode. Leren omgaan met stress en je voeding aanpassen zijn ook twee belangrijke punten die veel invloed hebben op de klachten. Probiotica wordt ook gebruikt bij PDS. In de praktijk blijkt dat een combinatie van bovengenoemde vaak een goed resultaat geeft.  Voor meer informatie over PDS kunt u terecht bij de PDS Belangenvereniging (www.pdsb.nl).

Wat kan Compleat Coaching voor u betekenen: De PDS Coach

Stress is een grote trigger voor het ontstaan en vooral verergeren van de klachten. Stress voorkomen is geen optie, maar er mee leren omgaan is wel haalbaar. Als u van uzelf weet waar de grens ligt en wat uw valkuilen zijn, kunt u al een hoop ellende voorkomen. Ook weten hoe u echt kan ontspannen, helpt op moeilijke momenten. Compleat Coaching helpt u hierbij. Ook leren omgaan met de klachten in het dagelijks leven en het accepteren van de klachten hoort bij de begeleiding.

Voeding kan een even grote trigger zijn voor het ontstaan en verergeren van de klachten. Er zijn momenteel veel behandelopties op het gebied van voeding. Denk aan een voedingsvezel advies op maat, behandeling van een eventuele voedingsintolerantie (bijvoorbeeld voor lactose of fructose), glutensensitiviteit, probiotica, het FODMaP-beperkte dieet en nog veel meer! Aan de hand van een klachten-voedingsdagboek bekijk ik samen met u wat mogelijke triggers zijn. Dit is namelijk voor iedereen anders. Een zoektocht die u echt onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtist dient te doen, om tekorten aan diverse belangrijke voedingsstoffen te voorkomen. Daarvoor bent u bij Compleat Coaching bij het juiste adres!

Begeleiding op maat: De OVeR-methode

Compleat Coaching werkt niet met standaard methodes. Geen vaste programma’s en protocollen waarin het maar afwachten is of het bij u past. Ieder mens is uniek! Het klachtenpatroon en triggers zijn bij iedereen verschillend. Daarom wordt bij de begeleiding gekeken naar de persoon, de situatie en de mogelijkheden. Vervolgens wordt een op maat gemaakt plan opgesteld, dat bij u en uw leven aansluit: een coachingstraject op maat, met de OVeR-methode als leidraad.

Samenvattend biedt Compleat Coaching u een complete begeleiding bij PDS:

  • coaching en dieetadvies: u leert omgaan met PDS, de klachten, stress en (voedings)triggers

Samen gaan we op zoek naar uw persoonlijke triggers. We werken toe naar een nieuw balans, waarin u uw darmklachten onder controle heeft.