Voedingsallergie en -intolerantie

Heeft u het idee dat u niet tegen bepaalde voedingsmiddelen kunt, dan heeft u mogelijk een voedingsallergie of een voedselintolerantie. Maar wat is wat nu eigenlijk?

Een voedingsallergie is een abnormaal sterke reactie van het afweersysteem op eiwitten in voeding. De eiwitten die een reactie veroorzaken, noemen we allergenen. Deze allergenen worden door het lichaam als indringers gezien, die onschadelijk moeten worden gemaakt. Het lichaam maakt daarom vervolgens antistoffen. Als reactie komen allerlei stoffen in het lichaam vrij, waaronder histamine. Dit noemen we de allergische reactie. Een voedingsallergie komt vaker bij kleine kinderen voor (5-7%), dan bij volwassenen (2-3%). Klachten bij een voedingsallergie zijn zeer divers. Denk aan huidklachten, luchtwegklachten en maag-darmklachten. Bij een ernstige allergie kan er anafylaxie optreden.

Een voedselintolerantie is een niet-allergische reactie op stoffen in de voeding. Hierbij is het afweersysteem niet betrokken en verloopt de reactie anders. Bijvoorbeeld door een tekort aan een bepaald enzym, zoals bij lactose-intolerantie. Maar ook door stoffen die al in de voeding aanwezig zijn, zoals histamine. Ook hier kan het klachtenpatroon aardig uiteen lopen. Maag-darmklachten zijn echter wel het vaakst gemeld bij een voedingsintolerantie.

Diagnose en behandeling

Vermoed u dat u overgevoelig bent voor bepaalde stoffen of voedingsmiddelen, laat dit dan eerst onderzoeken. Hiervoor kunt u bij uw huisarts terecht. De huisarts zal u veel vragen stellen over uw eetpatroon, allergieën in de familie, ziektegeschiedenis ed. Vervolgens kan er bloedonderzoek en/ of lichamelijk onderzoek gedaan worden. Mogelijk wordt u naar een specialist doorgestuurd. Zodra er een duidelijk vermoeden is door welk allergeen de klachten ontstaan, kan er gekozen worden voor een eliminatie/ provocatie dieet. Dit is een testdieet, wat vaak doorslaggevend is voor de uiteindelijke diagnose. In de eerste 4-6 weken vermijd u het verdachte allergeen, Zodra de klachten zijn verdwenen, gaat u het allergeen weer gebruiken. Mochten de klachten terugkomen, dan is de diagnose gesteld.

Wat kan Compleat Coaching voor u betekenen

Als gespecialiseerd diëtist in voedingsallergie en voedingsintolerantie kan Compleat Coaching u volledig begeleiden bij de diagnose. En ook in de periode hierna. Want het is natuurlijk fijn wanneer u eindelijk weet wat de boosdoener is van die vervelende klachten. Maar het is een ander verhaal om dit allergeen in het dagelijks leven te vermijden. Waar ligt uw tolerantieniveau, hoe voorzichtig moet u zijn met sporen, waar kijkt u naar op het etiket, hoe stelt u de omgeving op de hoogte en hoe gaat uzelf om met de impact van de diagnose op uw leven. Dit zijn enkele onderwerpen die in de dieetbegeleiding en coaching aan de orde komen. Samen de supermarkt in, behoort ook tot de opties. Ik leg u eerst thuis uit waar u op het etiket naar moet kijken. Dit doe ik aan de hand van de producten uit uw eigen koelkast en keukenkastjes. Vervolgens gaan we samen naar de supermarkt waar ik u verder help in het maken van een veilige en verantwoorde productkeuze.

Begeleiding op maat: De OVeR-methode

Compleat Coaching werkt niet met standaard methodes. Geen vaste programma’s en protocollen waarin het maar afwachten is of het bij u past. Ieder mens is uniek! Daarom wordt bij de begeleiding gekeken naar de persoon, de situatie en de mogelijkheden. Vervolgens wordt een op maat gemaakt plan opgesteld, dat bij u en uw leven aansluit: een coachingstraject op maat, met de OVeR-methode als leidraad.

Samenvattend biedt Compleat Coaching u een complete begeleiding bij allergieën en intoleranties:

  • coaching en dieetadvies: u leert omgaan met de allergie/ intolerantie, de klachten en de omgeving

We werken toe naar een nieuw balans, zodat u weer vol vertrouwen in het leven kan staan!