De Coeliakie Coach

En dan krijgt u te horen dat u Coeliakie heeft…

Tja wat houdt het eigenlijk in?Zoveel wist de dokter ook niet te vertellen. En hoe ga je het überhaupt uitspreken?! Ga maar naar een diëtist, is het advies. Welke? U komt er namelijk bij het eerste consult achter, dat u met een flinke google zoektocht al meer weet dan de diëtist voor u. Maar waar kan ik dan terecht met al mijn praktische vragen? En hoe ga ik hier eigenlijk mee om en hoe vertel ik het mijn omgeving. Hoe moeten die er rekening mee houden? En wil ik het wel vertellen? Ik wil helemaal niet anders zijn!

Als coeliakiepatiënt weet ik maar al te goed wat u doormaakt. Ik ben er ook doorheen gekomen. Met vallen en opstaan en wel helemaal opgeknapt. Ik heb me nog nooit zo fit gevoeld!  Maar laat ik eerst bij het begin beginnen:

Wat is Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte, waarbij door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies ontstaan. Hierdoor neemt de grootte van het opnamegebied in de darmen af en kunnen er tekorten ontstaan van diverse voedingsstoffen. Met alle gevolgen van dien… Het klachtenpatroon bij coeliakie verschilt sterk van persoon tot persoon en loopt enorm uiteen: van buikpijn, diarree, obstipatie tot bloedarmoede, groei-achterstand, onvruchtbaarheid en psychische klachten.

Niet zelf dokteren

Omdat het klachtenpatroon zo divers is, wordt de diagnose nog wel eens gemist en lopen sommige mensen jaren lang met onbegrepen klachten rond. Gelukkig is er tegenwoordig al meer over coeliakie bekend en is het glutenvrije dieet een ware hype geworden (ook voor mensen die geen darmklachten hebben). De verleiding om daarom zelf alvast te starten met glutenvrij eten is dan ook best groot. Doe dit echter niet!!! Als u een geruime tijd glutenvrij eet, dalen namelijk de antistoffen in het bloed en uw darmwand laat minderbeschadiging zien. Mocht u inderdaad coeliakie hebben, kan hierdoor de diagnose (bijna) niet meer worden vastgesteld.  Laat daarom ten alle tijde eerst onderzoek doen naar coeliakie, als u een vermoeden heeft dat u overgevoelig bent voor gluten.

Wat zijn gluten

Maar wat zijn die gluten eigenlijk precies? Gluten is een eiwit dat zit in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Maar dus ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta en koek. Het zit ook verstopt in producten waar je het wellicht niet in zou verwachten, zoals bijvoorbeeld in de ingrediënten van soep (bindmiddel, vermicelli of vlees), vleeswaar,  sauzen, snoepjes, ijs en bier.

Gluten zorgt voor binding en veerkracht in een product. Zonder gluten wordt een product dus compacter en droger. Gelukkig neemt de kwaliteit van glutenvrije dieetproducten toe, evenals de kwantiteit en diversiteit. Toch is de structuur even wennen in het begin. Net als het omgaan met besmetting binnenshuis en buitenshuis. Want spoortjes gluten zitten in een klein hoekje en kunnen flinke klachten geven. Kijk voor meer informatie over coeliakie en het glutenvrije dieet op www.glutenvrij.nl en www.glutenvrijediëtist.nl.

Wat kan Compleat Coaching voor u betekenen: De Coeliakie Coach

Compleat Coaching biedt begeleiding tijdens de gehele wenfase. Ik breng u de theorie rondom het ziektebeeld en dieet bij, maar begeleid u ook bij de toepassing in het dagelijks leven. Samen een keer de supermarkt in, behoort ook tot de opties. Ik leer u ‘etiketten lezen’ aan de hand van uw eigen producten: wat is veilig te gebruiken in het glutenvrije dieet. Vervolgens gaan we samen naar de supermarkt, waar ik u verder help bij het maken van een verantwoorde keuze.

En ik hulp u ook bij de acceptatie van het ziekteproces. Het ene moment vind u het glutenvrije dieet vast prima te doen, want de klachten nemen af en u voelt zich fitter. En het andere moment bent u het wellicht helemaal zat, want de spontaniteit lijkt soms ver te zoeken. Na verloop van tijd vindt u echt uw weg, maar het glutenvrije dieet heeft zeker een flinke impact op het leven. Daar kan ik u als mental coach, gespecialiseerd diëtist én ervaringsdeskundige volledig in bijstaan.

Begeleiding op maat: De OVeR-methode

Compleat Coaching werkt niet met standaard methodes. Geen vaste programma’s en protocollen waarin het maar afwachten is of het bij u past. Ieder mens is uniek! Het eet-, leef- en klachtenpatroon is bij iedereen verschillend. Daarom wordt bij de begeleiding gekeken naar de persoon, de situatie en de mogelijkheden. Vervolgens wordt een op maat gemaakt plan opgesteld, dat bij u en uw leven aansluit: een coachingstraject op maat, met de OVeR-methode als leidraad.

Samenvattend biedt Compleat Coaching u een complete begeleiding bij Coeliakie:

  • coaching en dieetadvies: u leert omgaan met coeliakie, de klachten, het eetpatroon en de omgeving

We werken toe naar een nieuw balans, zodat u weer vol vertrouwen in het leven kan staan, ook mét coeliakie!