Werken met Buikklachten

Flexibel Leven voor Bedrijven
buikpijn

Van de 2 miljoen mensen met PDS in Nederland, heeft de 48% ook op het werk last van buikklachten. Dat is dus bijna 1 miljoen mensen.  En dan zijn mensen met andere chronische darmaandoeningen niet eens daarbij meegeteld. Grote kans dus dat jij ook buikklachten ervaart op je werk. 

In een klein onderzoek op mijn website gaf de helft aan elke dag op het werk buikklachten te hebben en 27% wekelijks. Hiermee nog een enkele belangrijke inzichten uit de enquête: 

  • 31% ervaart tijdens het werk buikpijn of andere buikklachten. 
  • 25% geeft aan tijdens een lastig gesprek wel eens overvallen te worden door buikpijn. 
  • 23% ervaart belemmeringen rond de toiletgang. Bijv. door schaamte, vaak naar het toilet moeten. Een veel genoemde toelichting: “’s Ochtends heb ik veel tijd nodig omdat ik vaker naar de wc moet en daardoor heb  ik moeite om op tijd op mijn werk te komen”. 
  • 18% ontbijt bewust niet, om klachten te voorkomen. Maar heeft moeite met werken door gebrek aan energie. 
  • 17% is wel eens te laat voor een overleg, omdat hij/zij nodig naar het toilet moest. 
  • 15% ervaart onbegrip van collega’s en/of de werkgever.

Hulp van je werkgever?

Jouw werkgever kan jou helpen, ook als het gaat om werken met buikklachten.
Veel ondernemingen hebben een vitaliteitsbudget. Dit budget wordt ingezet voor interventies om medewerkers gezond te houden, verzuim te voorkomen of te verlagen. De besteding van dit budget stem je vooraf af met jouw contactpersoon/ teamleider etc. Doel hierbij is dat de inzet bijdraagt aan de gezondheid van medewerkers, van jou.

Compleat Coaching biedt groeps- en 1-op-1 trajecten voor medewerkers met buikklachten. Workshops en webinars behoren ook tot de mogelijkheden. Allemaal gericht op de gezondheid van medewerkers, waar dit budget voor is bedoeld.

Wil je aan de slag met het aanpakken van je buikklachten, overleg dan deze mogelijkheden met je werkgever. 

GESPREKSHULP Buikklachten bespreken met je baas

Vind je het moeilijk  dit gesprek aan te gaan? Daarin ben je niet de enige. Meerdere respondenten gaven aan hier hulp bij te willen. Allereerst geeft een groot deel aan het fijn te vinden als er meer begrip is rond buikklachten. Bijvoorbeeld als je iets te laat komt bij een overleg door een plotselinge toiletstop. Ook wordt er aangegeven dat flexibele werktijden of flexibiliteit in de werklocatie (thuis of op kantoor) erg gewenst zijn. Maar bovenal is er behoefte aan een goed gesprek met de werkgever waarin er écht wordt geluisterd naar de behoefte van degene met buikklachten en dat er samen gekeken wordt naar mogelijkheden.

Maar hoe bespreek je zo iets? Hoe start je het gesprek? Hoe kan je jouw behoeftes duidelijk aangeven? En hoe kom je samen tot een mogelijke oplossing?
Daarbij gaat deze gesprekshulp jou helpen. Je vindt er zinnen die jou kunnen helpen als je zelf de woorden niet kan vinden. Ook gesprekstechnieken zoals het wisselen van waarnemingspositie helpt om wederzijds begrip te stimuleren. Net wat jij nodig hebt voor een waardevol en effectief gesprek. Download de gesprekshulp via onderstaande knop.

Veel succes in je gesprek!

Ontvang nu het Compleat eBook Pakket GRATIS!

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ontvang je de eBooks In 3 stappen Loskomen van Frustraties, De Buikpijn Checklist en de Gesprekshulp bij Werk en Buikklachten direct in je mailbox.

Compleat ebook pakket