Kinderen en Buikklachten

kind buikpijn
Picture of Bianca Hermans
Bianca Hermans

Gedragstherapeut | diëtist | mental coach

Kinderen en buikklachten; als volwassenen is dit op z’n zachts gezegd al heel vervelend, maar hoe is het voor een kind? Als volwassene met buikklachten heb je de touwtjes nog aardig in handen. Als volwassene ben je meer instaat verbanden te leggen dan een kind. Dat is iets wat een kind leert naar mate hij ouder wordt. En ja, voor een volwassene is dit (soms) al lastig, laat staan voor een kind.

Een kind kan zich daardoor des temeer overvallen voelen door buikklachten. En kan dan ook snel de verkeerde verbanden gaan leggen: “School is niet leuk, want ik krijg er buikpijn van.” “Ik eet geen ontbijt, want ik krijg er buikpijn van.” Dat maakt het voor de ouders/ verzorgers van een kind met buikklachten nog lastiger. Naast dat je je kind wilt steunen, wil je ook de klachten verminderen en een oplossing vinden. Dat zijn aardig wat ballen die je hoog heb te houden. Dat geeft een flinke druk en kost een hoop energie. Daarom schrijf ik dit artikel voor alle ouders/ verzorgers die met die complexe zoektocht bezig zijn. De belangrijkste handvatten op een rij, zat je meer overzicht en richting krijgt in je zoektocht. Waardoor de kans van slagen groter wordt.

Buikpijn bij kinderen; waar begin je

Bij buikklachten wordt vaak als eerste naar voeding gekeken. Logisch, want menig kind is wat kieskeurig als het om eten gaat. Groenten en brood zijn vaak geen lievelingskorstjes. Tja, daar gaat je vezelinname. En die vezels heeft jouw kind zo hard nodig voor een goede darmwerking. Vezels vind je oa in groente, fruit en granen. Daarnaast hebben die vezels vocht nodig, om goed hun werk te kunnen doen. (Ga je bijvoorbeeld meer vezels eten en je drinkt te weinig, dan krijg je juist verstoppingen.) Voor inspiratie en inzicht in hoeveelheden, raad ik je DEZE site aan. Je vindt er een aantal voorbeeld dagmenu’s voor verschillende leeftijden.

Daarnaast kan het zijn dat jouw kind gevoelig is voor bepaalde productgroepen. Een voorbeeldje zijn de bekende FODMAPs. Bij volwassenen wordt vaak een heel test traject gestart rond deze typische koolhydraten, die er om bekend staan buikklachten te geven. Dit intensieve test traject is niet geschikt voor kinderen. Te intensief, met grote kans op  het ontstaan voor voedingstekorten. Niet doen dus. Maar er zijn wel onderdelen uit het traject waar mee gewerkt kan worden:

  • Vermoed je dat jouw kind reageert op zuivel? Ga dan op proef over op lactosevrije koemelk zuivel. Dan houd je de voedingswaarde hetzelfde, maar verminder je puur de lactose inname. Ga niet zomaar over op plantaardige zuivel, aangezien je dan te veel in de voedingswaarde gaat sleutelen. Bespreek dit met een gespecialiseerde kinderdiëtist.
  • Vermoed je dat tarwe klachten geeft? Ga dan over op 100% (zuurdesem) spelt brood en verminder daarnaast de inname knoflook, ui en prei. Hier zit namelijk, net als in tarwe, fructanen in. Hiermee verander je ook niet veel aan de voedingswaarde, maar verminder je al wat in fructanen. Overigens zijn er nog veel meer producten die fructanen bevatten. Kijk eens op de site van FODMAP Foodies. Ga ook hier niet zelf sleutelen en neem contact op met mij of een andere gespecialiseerde diëtist.
  • Drinkt jouw kind veel limonade, fruitsapjes en lust het graag een snoepje? Dan is de kans groot dat je fructose inname (te) hoog is. Ook dat kan buikklachten geven. Is jouw kind qua gewicht aan de lage kant, ga dan niet zomaar drastisch deze producten minderen. Je kan hiermee de energie-inname flink verminderen, waardoor de groei gaat afbuigen. Bespreek dit ook met een gespecialiseerde kinderdiëtist.

Op het gebied van voeding zijn er nog veel meer triggers te vinden. Te veel om hier te bespreken. Daarvoor verwijs ik je graag naar de Buikpijn Checklist. Dit gratis eBook kan je downloaden via onderstaande knop.

Bungelende beentje op het toilet

“Kijk mama, ik kan poepen op de grote wc!” Vol trots zit jouw kind op het toilet. Een belangrijke sprong in de ontwikkeling voor jouw kind. En het liefst zonder hulpmiddelen, want “ik ben nu groot, hoor.” Je ziet je kind rood aanlopen van het persen. En ja, vervolgens lukt het, maar de billen of buik doen daarna wel zeer… Je kan je voorstellen dat zo’n ervaring vervolgens snel kan omslaan in iets negatiefs. Die pijn linkt jouw kind aan de wc en vervolgens krijg je te maken met ophoudgedrag, wat het probleem groter maakt.

De juiste zithouding op het toilet is dus belangrijk voor een positieve ervaring. Je wilt dat de bekkenbodem goed kan ontspannen. Dat maakt het ontlasten makkelijker en de beleving plezieriger. 3 tips:

  • Gebruik een opstapje die hoog genoeg is, zodat de knieën iets boven de heupen uitsteken (dus geen 90 graden of groter hoek met de knieën!) .
  • Zorg dat jouw kind ontspannen op de bril kan zitten. Gebruik een brilverkleiner, zodat jouw kind zich niet boven de bril in evenwicht hoeft te houden.
  • Zorg voor een ontspannen houding; een beetje naar voren leunen en als het toch een beetje spannend is, doe samen wat ademhalingsoefeningen of lees samen een verhaaltje.
kind op toilet

Ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, kinderyoga; allemaal essentieel bij het verminderen van buikklachten. Het is onomstotelijk bewezen dat mindfulness effectief. Het brengt het brein tot rust, waardoor het lijf tot rust komt en daarmee ook de buik. Dat geld voor volwassenen en ook voor kinderen. En daarnaast ie het een heerlijk momentje samen zijn.  

Buikklachten bespreken met kinderen

Je voelt je zo machteloos als je je kind pijn ziet hebben. Als het zou kunnen, neem je het liefst de klachten zo over…

Vanuit die machteloosheid word je als ouder vaak nog meer alert op alle mogelijke aanwezige triggers. Je duikt nog meer die zoektocht in en checkt vaak bij jouw kind hoe het met de buik is. Volkomen begrijpelijk.

Wees je hier bewust van: Alles wat je aandacht geeft groeit. Een inkoppertje, ik weet het. Maar een waarheid als een koe. Door constant de aandacht op de klachten te houden, wordt de opmerkzaamheid op dat punt groter, het groeit. Een klein krampje wordt steeds heftiger ervaren. En dat is juist niet wat je wilt.

Hoe je buikklachten met jouw kind wilt bespreken is heel persoonlijk. Ken jij bijvoorbeeld de non-verbale seintjes wanneer jouw kind klachten heeft? Bespreek dit af en toe, maar niet dagelijks. Zo maak je het niet groter dan het is. Spreek bijvoorbeeld met elkaar af hoe jullie het anders kunnen bespreken. Of hoe jij een seintje kan geven waarmee je aangeeft dat je het ziet en begrijpt, zonder het elke keer uit te spreken.

En gebruik deze veronderstelling juist ook in positieve zin: geef hetgeen wat goed gaat aandacht en het groeit! Die positieve energie werkt juist weer ontspannend op de buik.

Sparringpartner nodig? 

Het is duidelijk: buikklachten verminderen is een complexe en persoonlijke zoektocht. Er spelen bijna altijd meerdere triggers een rol. Vaak is het een combinatie van voeding, spanningen thuis en/of op school of prikkelgevoeligheid. Belangrijk is om vooral te gaan kijken naar wat werkt en wat wel goed gaat. En hoe je samen om kan gaan met de klachten. Hiermee bied je jouw kind nog meer de mogelijkheid om te groeien en te ontwikkelen.

Eén van de mooiste dingen van het begeleiden van kinderen met buikklachten, is zien hoe het kind steeds meer in zijn eigen kracht kan gaan staan. Want ze overwinnen die buikklachten, ze worden er niet meer door geleefd. Hoe mooi is het om dat je kind te geven.

Eerder vertelde ik al over het eBook De Buikpijn Checklist; een handige tool om te starten met die zoektocht. Deze download je gratis via onderstaande knop, bij inschrijving op de nieuwsbrief. Wetende dat die zoektocht complex kan zijn, is het hebben van een sparringpartner handig. Die kan ik voor jou en jouw kind zijn. Meer weten over de mogelijkheden? Plan hier een afspraak voor een vrijblijvende kennismakingsintake of mail naar info@compleat-coaching.nl

Interessant...

Ontvang nu het Compleat eBook Pakket GRATIS!

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ontvang je de eBooks In 3 stappen Loskomen van Frustraties, De Buikpijn Checklist en de Gesprekshulp bij Werk en Buikklachten direct in je mailbox.

Compleat ebook pakket