Verandering is al jaren hét onderwerp binnen de wereld van de diëtist (en in veel andere sectoren natuurlijk ook). Zo was het ook het thema van de ALV van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten in 2022. Een noodzakelijk, pittig en spannend onderwerp.
Werkdruk en verandering
Begrijp me niet verkeerd; ik ben het er zeker mee eens dat er iets moet veranderen om mee te kunnen met de trend van de toekomst. Want als we bijvoorbeeld kijken naar wat de vergrijzing voor de gezondheidzorg nu al betekend voor de gezondheidszorg en wat het in de toekomst te weeg gaat brengen, dan is het nodig om andere keuzes te maken. Zoals meer samenwerken, multi- en monodisciplinair.
Maar dat gaat de zorgprofessional, en in het bijzonder de diëtist, niet in de koude kleren zitten! Waar de werkdruk al hoog is, zorgen al die veranderingen voor nog meer druk (qua hoeveelheid werk/taken en mentaal). Om die reden heb ik Bianca Rootsaert, directeur van de NVD, vorig jaar tijdens de ALV aangesproken.
“Ik snap de noodzaak van al die veranderingen echt. Maar hebben jullie ook oog voor de diëtist, als persoon? Hoe gaat het met hem/ haar eigenlijk?” Bianca raakte geïntrigeerd door mijn vraag en wilde hier graag later op terugkomen.
Werkdruk in beeld
Zo gezegd, zo gedaan. Weliswaar wat later dan gehoopt (ook de NVD heeft met een hoge werkdruk te maken), nam Bianca vlak voor de ALV van dit jaar contact met mij op. De wens was om een korte enquête te houden onder alle diëtisten in Nederland. Hoe zit je er bij momenteel? Hoe is de werkdruk? Wat zou je willen veranderen als je de mogelijkheid had. Ik ben als adviseur betrokken geweest bij deze enquête.
Tijdens de ALV presenteerde ik samen met Bianca de resultaten en de NVD schreef er een kort artikel over. De cijfers logen er niet om:
– 81% ervaart werkdruk
– binnen de eerste lijn geeft 66% aan meer vergoeding te willen voor administratieve taken, overleggen ed
– binnen de tweede lijn geeft 60% meer erkenning voor de vak te willen
– binnen de eerste lijn geeft 58% aan minder administratieve lasten te willen
Ondanks de hoge werkdruk en obstakels waar de diëtist tegenaan loopt, blijft de diëtist wel doorgaan en staat voor zijn/haar vak: 83% geeft aan het vak nog altijd leuk en uitdagend te vinden.
En die passie gaat de diëtist de toekomst inbrengen. Want onze rol gaat steeds groter worden.
Omgaan met tijdsdruk, werkbalans en meer
De vraag is dus of de werkdruk jou blokkeert of juist aan zet.
Het gaat hier altijd om een balans tussen voldoening voelen voor wat je doet en om kunnen gaan met de frustratie van eventuele tijdsdruk.
Mocht je hiermee stoeien; als De Diëtisten Coach begeleid ik diëtisten (eerste lijn, tweede lijn en alle andere sectoren) in de obstakels die zij in hun werk tegenkomen. Samen werken we naar een kloppend werk-privé balans voor jou, waarin in werkplezier en voldoening de drijfveren zijn.
Even kennismaken? Kijk even op https://compleat-coaching.nl/zakelijk/, plan gerust een vrijblijvende intake en ontdek wat ik voor jou kan betekenen.