De Buikpijn Checklist

buikpijn
Picture of Bianca Hermans
Bianca Hermans

Gedragstherapeut | diëtist | mental coach

Alweer buikpijn?! Gek word je ervan. Weer die buikpijn. Terwijl je net een gezellig avondje gepland hebt. Juist nu kan je het er niet bij hebben.

Je wordt al een tijdje overvallen door buikpijn. Of je word wakker met een opgeblazen buik. Je lijkt wel 7 maanden zwanger! En je ontlastingspatroon is ook niet om over naar huis te schrijven. Dan weer te hard of te zacht. Geen pijl op te trekken. Goed het trekt allemaal wel weer weg. Even naar de wc gaan lucht op. Maar toch krijg je het gevoel geleefd te worden door je darmen.

Onverklaarbare buikpijn?

 Weet jij al wat de onderliggende oorzaak is van je buikklachten? Is er het Prikkelbare Darm Syndroom vast gesteld of Coeliakie of een andere darmaandoening?

Mocht je er nog geen onderzoek naar hebben gedaan, dan raad ik je aan dat zeker te doen. Al is het om het nodige uit te sluiten en jezelf gerust te stellen. Want als er iets een buikpijn trigger kan zijn, dan is het stress en onzekerheid wel.

De dokter zal je een hele rits vragen stellen en je buik willen voelen. Om een goede diagnose te stellen is het belangrijk om ook aanvullend bloedonderzoek te laten doen. Laat dus eventuele (darm)aandoeningen uitsluiten. Laat je niet weg sturen zonder een briefje voor het lab!

De checklist aflopen 

Is het nodige onderzocht, behandeld of uitgesloten? Dan is het tijd voor gerichter onderzoek naar die verschillende buikpijn triggers. Want ja, het zijn er altijd meer dan 1. Je krijgt pas klachten als de emmer overloopt. Maar door welke optelsom jouw emmer overloopt, dat is persoonlijk en kan ook nog eens van dag tot dag verschillen. Kortom: je buikpijn triggers achterhalen is een puzzel.

En om te helpen bij die lastige puzzel, heb ik De Buikpijn Checklist gemaakt. Een overzichtelijk ebook die je neemt in de meest voorkomende triggers voor het krijgen van buikklachten. Zeker als je nog in het duister tast, is dit een fijne lijst om door te lopen.

buikpijn checklist

Grip op je klachten 

Het gevoel geleefd te worden door je darmen doet wat met je. Het maakt onzeker, misschien wel angstig en bovenal gefrustreerd. Wat kan helpen is meer overzicht scheppen in het verloop van je klachten en verbanden te vinden tussen je klachten en de triggers. Daarom bespreek ik in het ebook ook 2 opties om dit op een gestructureerde manier te monitoren. Mocht je met dit overzicht zelf alsnog geen inzicht krijgen, dan is deze informatie voor een zorgprofessional (als een arts of gespecialiseerde diëtist) wél heel waardevolle informatie! Het draagt in ieder geval veel mee in het vinden van die buikpijn triggers.

Als voedingscoach help ik je graag 

Mocht je na het doorlopen van de checklist vragen hebben of wil je onder begeleiding dieper onderzoek doen naar je triggers, plan dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismakingsintake. We bespreken tijdens deze kennismaking jouw persoonlijke hulpvraag en ik vertel je hoe ik jou kan helpen. Want naast het ontdekken van die triggers, kijken we uiteraard ook naar hoe we jouw buikklachten kunnen verminderen. Zodat jij weer grip krijgt over je darmen en kan doen wat écht belangrijk voor je is!

Interessant...

Ontvang nu het Compleat eBook Pakket GRATIS!

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ontvang je de eBooks In 3 stappen Loskomen van Frustraties, De Buikpijn Checklist en de Gesprekshulp bij Werk en Buikklachten direct in je mailbox.

Compleat ebook pakket