Stress en Buikklachten

stress buikklachten
Picture of Bianca Hermans
Bianca Hermans

Gedragstherapeut | diëtist | mental coach

Aan de diarree vlak voor je verkeersexamen. Buikpijn tijdens een moeilijk gesprek met je baas. Flinke buikkrampen net nadat je op het nippertje aan een verkeersongeval bent ontkomen. Allemaal tekenen dat het brein en de darmen in 1 rechte verbinding staan met elkaar. Je hebt vast wel eens gehoord van de brein-darmas. Ja, stress geeft nu eenmaal buikklachten.

Waarom je buikklachten krijgt bij stress 

Maar hoe komt het dat je die buiklachten krijgt in stress situaties? Als zich een stress situatie voordoet (zoals een examen, een dreigende situatie, maar ook het zien van iemand waar je hevig verliefd op bent) gaat je lichaam adrenaline aanmaken. Je lichaam wordt klaar gezet om in actie te komen. Een soort ‘nu of nooit’- stand. Je bloeddruk stijgt, je hart klopt sneller, je gaat sneller ademhalen, je spieren spannen zich aan. Én je darmwerking wordt trager. Dat is op dat moment even wat minder belangrijk.

Is de stress situatie weer voorbij, dan trekken de buikklachten vaak weer weg. Maar is er sprake van langdurige stress dan wordt er ook veel cortisol aangemaakt, ook zo’n stresshormoon. En die heeft een net zo nadelige werking op je buik. Alleen houden deze klachten dan vaak langer aan…

Is stress een belangrijke buikpijntrigger?

“Nee, ik heb geen stress. Op werk gaat het lekker. Goed naar m’n zin. Ja, m’n schoonmoeder gaat qua gezondheid wat achteruit. Maar nee, ik heb geen stress.” Tijdens mijn kennismakingintake komt altijd het onderwerp stress ter sprake. Waarom? Omdat stress 9 van de 10 keer de nummer één buikpijntrigger is. Daarom staat deze ook bovenaan in het lijst met buikpijntriggers in het ebook De Buikpijn Checklist. (Het ebook neemt je mee in de meest voorkomende buikpijn triggers. Download ‘m hier gratis.)

Maar vaak wordt stress niet of onvoldoende herkend. We leven in zo’n snelle maatschappij. We ‘moeten’ aan zoveel verwachtingen voldoen. Ongemerkt leggen we de lat hoog voor onszelf, waardoor we onder een flinke druk staan. Maar er is weinig tijd, gelegenheid om die druk te voelen. Dus maskeren we het ongemerkt door weer door te gaan met iets anders. Ongemerkt drukken we die oh zo belangrijke seintjes van ons lijf weg.

Stress op tijd herkennen

We ‘moeten’ goed voor onszelf zorgen, genoeg slapen, gezond eten, voldoende bewegen. We ‘moeten’ ook rekening houden met anderen. We ‘moeten’ zorgen voor ons gezin, familie, onze naasten. We ‘moeten’ ook contact onderhouden met onze vrienden en buren. We ‘moeten’ werken om geld te verdienen. We ‘moeten’ het werk ook nog leuk vinden en onszelf daarin kunnen ontwikkelen. En oh ja, ik moet de was nog uit de wasmachine halen.

Yep, we ‘moeten’ een hoop. Als je dit zo leest, wat doet het met jou? Krijg je een zwaar gevoel in je buik, een knoop in je maag, gespannen gevoel in je schouders? Voel je je moe(ier) worden? Of voel je onrust in je hoofd? Merk je dat je er gelijk tegen wilt vechten (“ik ‘moet’ helemaal niets!”)?

Stress uit zich altijd. Aan jou om dat bij jezelf te gaan opmerken. Écht even bij stil te staan. Stress kan zich in duidelijke lichamelijk signalen uiten: gespannen spieren, buikklachten, vermoeidheid. Maar dan ben je eigenlijk al te ver.

Vaak zijn er al eerder kleinere seintjes. Wellicht herken je een aantal:

  • Knoop in je maag-gevoel
  • Zwaar gevoel op je schouders
  • Een drukkend gevoel in je buik
  • Brandend gevoel in je borstkas
  • Zwaar gevoel in je benen of knieën
  • Onrust in je hoofd
  • Moeite met concentreren
  • Gedachten als “Pff, dit is pittig” of “Dit kost me veel moeite” of “Dit is niet oké” of “Dit wil ik niet” etc.
  • Doemdenken of het zien van doem-beelden in gedachten

Naar rust en ontspanning  

Stress voorkomen is een utopie. Ik verbaas me er nog altijd over dat dit letterlijk staat vermeld in artsenrichtlijnen ed. Ja, er zijn nu eenmaal veel stressfactoren om ons heen. En helaas hebben we niet evenveel invloed op al die verschillende factoren.

Waar je wel invloed op hebt, is hoe je met die stress omgaat. Zodat er weer ruimte voor rust en ontspanning ontstaat. Want dat is hard nodig voor jouw lichaam én brein om te herstellen van die stress. Deze 3 stappen geven je richting:

Stap 1. Ontdek bij jezelf die eerste signalen van stress. Voel je het in je lichaam, zijn er bepaalde gedachten of denkbeelden die teken van een stijgend stresslevel geven.

Stap 2. Zoek bewust rust en ontspanning. Zodra je kan ontspannen, dan dalen de stresshormonen. Dat zorgt ervoor dat je hartslag weer daalt, je bloeddruk weer daalt, je spieren ontspannen. Én je darmenwerking juist weer verbeterd.

Ontdek waar jij van ontspannend. Op de bank met een goed boek of film. Even een ommetje maken (wandelen draagt sowieso bij aan een goede darmwerking). Muziek luisteren. Iets creatiefs doen.

Stap 3. Ontdek wat de stressfactoren precies zijn. En nog belangrijker: ontdek waar jij invloed op hebt en waar niet. Te vaak proberen we iets te veranderen, wat eigenlijk niet binnen onze invloed ligt. En laat dat an sich al een stressfactor zijn…

AAN DE SLAG?

Lijkt heel simpel, hè, die 3 stappen. Maar ik weet als geen ander dat het niet zo makkelijk is. Soms word je gewoonweg overvallen door stress en word je er voordat je het goed en wel in de gaten hebt, in meegezogen. Dan is het een stuk effectiever en waardevol om er samen met iemand naar te kijken. Iemand die met je meekijkt en je bewustmaakt van hetgeen voor jou nog onbewust is. Want daar ligt sowieso de eerste stap: bewustwording.

Tijdens mijn trajecten werk ik met een combi van mental coaching, gedragstherapie en persoonlijk dieetadvies. Omgaan met klachten, omgaan met stress beslaat een groot deel van de trajecten. En dat maakt de trajecten zo effectief.

Meer weten of de behandelmogelijkheden bij Compleat Coaching bij jou passen? Klik hieronder op de link en plan een vrijblijvende kennismakingsintake.

Interessant...

Ontvang nu het Compleat eBook Pakket GRATIS!

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ontvang je de eBooks In 3 stappen Loskomen van Frustraties, De Buikpijn Checklist en de Gesprekshulp bij Werk en Buikklachten direct in je mailbox.

Compleat ebook pakket