Gastblog: IBS-CARE

Prikkelbare darmen
Foto van Bianca Hermans
Bianca Hermans

Gedragstherapeut | diëtist | mental coach

Dit keer een gastblog van een topper op het gebied van PDS. Manon te Linde is, net als ik, darm-diëtist en ervaringsdeskundige. In deze boeiende blog neemt ze je mee in haar ervaringen rond prikkelbare darmen en hoe zij er mee omgaat. Ook vertelt Manon over haar programma IBS-CARE. In haar online programma leer je alles over PDS en hoe jij er in het dagelijks leven mee om kan gaan. Wil je er meer over weten? Bezoek dan zeker haar pagina!

Wie is Manon

prikkelbare darmen

Het FODMAP dieet is een effectieve manier om jouw Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) klachten onder controle te krijgen, maar wist je dat het niet de enige weg is naar een rustige buik?

Ik ben Manon, sinds 2017 help ik mensen om darmklachten te overwinnen in mijn diëtistenpraktijk Darm diëtist.

Mijn eigen verhaal met prikkelbare darmen begon in mijn puberteit. Elke dag had ik buikpijn, ik kon niet naar de WC en spendeerde soms hopeloos uren op het toilet. Herken je dat?

Uit een liefde voor voeding en lekker eten besloot ik om diëtist te worden. Gedurende de opleiding ging ik steeds gezonder eten en meer bewegen. Helaas bracht ook dit geen verbetering voor mijn buik.

Eenmaal afgestudeerd in 2015 was ik helemaal klaar met de onrust in mijn darmen. Op dat moment besloot ik: ‘Ik ga dit oplossen’. Vele scholingen, cursussen en zelfstudie later, is mijn buik eindelijk rustig! Alle kennis die ik in de tussentijd heb opgedaan kan ik nu perfect gebruiken in mijn werk als Darm diëtist. Zo kan ik jou helpen om ook die verlichting te vinden van jouw prikkelbare darmen.

In de praktijk heb ik honderden mensen geholpen naar een rustige buik, maar in de relatief korte 1:1 gesprekken is er niet altijd voldoende tijd om diep op achtergrondinformatie in te gaan. Om die reden ben ik aan de slag gegaan om een online programma te creëren en je zo alle tools te kunnen geven om jouw PDS te overkomen!

Zo is het online IBS-CARE programma tot stand gekomen!

IBS-CARE voor prikkelbare darmen

IBS-CARE omvat alle bewezen voedings- en leefstijltherapieën die effectief zijn voor Prikkelbare darmen en dit heb ik aangevuld met mijn ervaring uit de praktijk. Het is een uniek programma waarbij alle aspecten van PDS behandeld worden.

We hebben aandacht voor:

  • Inname van de juiste voeding:

Wat is er bekend over gezonde voeding en triggers bij PDS? Welke balans in voeding past het beste bij jou?

  • Versterken van het microbioom:

Wat is er nodig om de bacteriën in jouw darmen zo sterk mogelijk te maken? Wat moet je hier voor doen (en laten?)

  • Eetgewoonten:

De manier waarop je eet heeft veel invloed op de vertering van jouw voeding. Kleine aanpassingen in bijvoorbeeld kauwen, zithouding en ademhaling bij het eten geeft vaak al grote verbetering!

  • Inzicht in symptomen en redenen hiervoor:

Hoe ontstaat een opgeblazen gevoel? Rommelende maag? Pijn in de onderbuik of bovenbuik? Wat is de werking hierachter? Door te begrijpen waarom iets gebeurt, kun je er beter aan werken of is het makkelijker om te accepteren als het gebeurt.

  • Leefstijl:

Op welke manier heeft leefstijl een effect op de prikkelbare darm? We onderzoeken de effecten van stress, ademhaling, slaap, lichaamsbeweging en sociale gelegenheden op het prikkelen of verbeteren van jouw klachten. Wat kun jij dagelijks doen, om je beter te voelen?

  • Hormonen en de menstruatiecyclus:

Indien jij menstrueert, kun je best merken dat jouw klachten fluctueren gedurende jouw cyclus.

Brengt jouw ovulatie maandelijks een paar dagen klachten mee? Of is het begin van jouw menstruatie een drama? Door links te leggen tussen hormonen en jouw klachten, krijg je meer grip op de reden waarom je iets voelt, hier kun je vervolgens actie op ondernemen!

1-op-1 of in een groep

Tijdens IBS-CARE werken we gedurende 9-10 weken aan inzicht in jouw klachten en krijg je de tools en kennis om dit voorgoed te verbeteren! Het programma kan het hele jaar door gevolgd worden als één-op-één coaching en een paar keer per jaar via groepscoaching.

Geen moeilijk dieet, maar luisteren naar jouw lichaam en wat voor jou werkt en het versterken van jouw darm microbioom!

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Interessant...

Ontvang nu het Compleat eBook Pakket GRATIS!

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ontvang je de eBooks In 3 stappen Loskomen van Frustraties, De Buikpijn Checklist en de Gesprekshulp bij Werk en Buikklachten direct in je mailbox.

Compleat ebook pakket