Flexibel Leven

BiancaHermans-Eetgedragstherapeut-CoeliakieCoach-MentalCoach-OVeRmethode-eetgedragstherapie-dieetadvies-coaching
Bianca Hermans
Bianca Hermans

Eetgedragstherapeut | diëtiste | coach

Wat is Flexibel Leven

We kennen allemaal wel dat gevoel van controleverlies. Het gevoel dat alles door je handen glipt. Frustrerend is dat. Je kan je dan zo machteloos voelen… Vaak duren die periodes maar even, maar soms duren ze langer. En dat veroorzaakt een hoop stress en vermoeidheid. Daar zit je helemaal niet op te wachten, in deze snelle maatschappij waar de druk en stresslevels al hoog genoeg zijn. Hoe kan je dan toch flexibel leven?

REM

Mooi begrip hè, flexibel leven. Voor mij betekend het Ruimte, Eigen tempo, Mogelijkheden, oftewel REM. Het is jouw leven en jij mag op de rem trappen wanneer jij dat nodig hebt. En dat doen we vaak net iets te weinig. Dat komt omdat we heel snel denken dat ‘als we op de rem moeten trappen’ dat we dan gelijk stil moeten staan. Maar als jij in de auto de rem gebruikt, sta je toch ook niet gelijk helemaal stil?

Afremmen naar jouw Eigen tempo, een ander tempo. Naar het tempo dat je op dat moment even nodig hebt. Dat is flexibel leven. Daar Ruimte voor kunnen maken. Ruimte voor dat wat je nodig hebt. Misschien heb je rust nodig of juist even afleiding. Of misschien heb je ruimte nodig voor een nieuwe uitdaging, nieuwe baan, nieuwe vriendschappen, nieuwe sport.

Vandaaruit ontstaan Mogelijkheden, deuren gaan open. En binnen een flexibel leven kan jij die mogelijkheden met open armen ontvangen. Want je staat stevig(er) in je schoenen. Jij hebt de regie in handen.

Controle kwijt

Wanneer ben jij de controle of de regie kwijt? Als het te druk is op je werk? Als je thuis met probleemgedrag van een kind te maken hebt? Als je constant last hebt van pijn- en vermoeidheidsklachten? Oftewel; als het niet gaat zoals je zou willen. Zo zijn er tal van redenen waardoor je controleverlies kan ervaren. Dit waren een paar van mijn persoonlijke struggles. Ik heb tegen ze gevochten. Tot ik niet meer verder kon. Uitgeput was ik. Maar ik bleef doorrennen en rennen en rennen. Tot mijn lichaam zei Stop! Ik kon letterlijk bijna niet meer lopen, want ik kreeg een virale artritis in mijn enkels. En werd gedwongen om een ander tempo te lopen (en zelfs even stil te staan).

Ruimte voor mogelijkheden

Daar zat ik dan. Ik kon heus nog wel wat doen, maar ik kon niet meer van hot naar her rennen en alle ballen hoog houden. En dat was het eerste punt wat ik de accepteren had: zoveel ballen kon ik niet in de lucht houden. Met praten en hulp vragen heb ik wat ballen weg kunnen geven.

Toen ontstond er ruimte. Ruimte voor wat voor mij écht belangrijk is. Deuren gingen open en er kwam rust binnen. Want dat was wat ik nodig had. Af en toe (lees: eens in de 3 maanden) een momentje voor mezelf was niet voldoende. Duh, zou je zeggen (dat zeg ik nu achteraf ook). Maar als je zo aan het rennen bent, zie je dat stomweg niet.

Vanuit die rust ontstonden weer nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden die mij weer de regie deden terugpakken. Je kan niet over alles controle houden. Ook niet over dingen waarbij je betrokken bent, maar geen invloed op hebt. Zodra je dat kan loslaten en alleen de dingen vastpakt waar je volledig invloed op hebt, dan krijg je rust en energie tegelijk. Jij hebt de regie.

Losgelaten

Er zijn genoeg dingen waar ik niet volledige invloed op heb. Zoals het gedrag van anderen of mijn darmen bijvoorbeeld. Ja, ik kan mijn gedrag zo aanpassen dat het wat invloed heeft op anderen, maar ik heb geen invloed op hun keuzes, interpretaties, gevoel en gedrag. Ja, ik kan mijn voeding gezond houden en rekening houden met mijn intoleranties. Ik kan zorgen voor voldoende beweging, ontspanning en slaap. Maar toch heb ik geregeld nog wel eens darmklachten. Dat verloop hoort bij PDS. Ik vecht er niet meer tegen. Het mag er zijn. Dat gevecht heb ik losgelaten.

Dus ja, ik kan inmiddels zeggen dat ik flexibel leef met mijn PDS en coeliakie, met mijn chronische hoofd- en nekpijn, met alle uitdagingen op mijn pad.

Hoe dan?

Hoe ben ik daar gekomen? Hoe kon ik datgene accepteren wat niet zal veranderen. Daar ging tijd over heen. Wees lief voor jezelf en gún jezelf die tijd! Maar ook de stappen van ACT (Acceptatie en Commitment Therapie) hebben mij geholpen. Ik heb bijvoorbeeld anders leren omgaan met mijn gedachten en overtuigingen. Mindfulness heeft mij geleerd te kunnen afremmen en stil staan als het nodig is. Ik heb ontdekt wat mijn waarden zijn, wat ik écht belangrijk vind.

En het allermooiste is dat ik jou deze stappen ook kan leren. Zodat jij niet meer geleefd wordt door alles wat er in je leven afspeelt, niet meer geleefd worden door je darmen. Jij kan óók de regie weer terugpakken!

Online training

23 juni start de 3-weekse online groepstraining Flexibel Leven met PDS. In 3 weken nemen we de 6 stappen door die jou helpen bij de acceptatie van PDS en al het andere waar jij moeite mee hebt. Kan je er niet bij zijn? Geen probleem! Je krijgt de replay van de 3 trainingen + de bijbehorende werkboeken. De replays zijn tot 3 maanden terug te kijken, dus je kan de training in je eigen tempo doorlopen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de training of wil je je inschrijven. Lees dan hier verder. Wil je overleggen of deze training iets voor jou is? Stuur me dan gerust een bericht via het contactformulier.

Interessant...