Je kan er zo in opgeslokt worden. “Ik weet het niet hoor, doe ik het wel goed? Ik doe het vast niet goed. Zoals altijd…” of “Dit gaat natuurlijk weer fout, let maar op. Ik weet zeker dat het verkeerd gaat! Ik moet dit niet doen.” Je zou zo graag loskomen van die gedachten.
Het is hetzelfde riedeltje wat je altijd in je hoofd hoort. Dat stemmetje die je waarschuwt, streng toespreekt, een standje geeft of misschien wel kleineert. Dat stemmetje dat iedereen tevreden wil houden, behalve jezelf. Of die constante tweestrijd waardoor je blijft wikken en wegen en vervolgens geen stap zet. Vermoeiend…
Wat zeggen jouw gedachten?
We hebben ze allemaal in ons: al die verschillende stemmetjes die ons de hele dag vertellen wat we moeten doen. Binnen Voice Dialogue hebben ze daar mooie namen aan gegeven zoals de Pleaser (iedereen tevreden willen stellen), de Pusher (constant maar door blijven gaan), de Innerlijke Criticus (alles wordt onder de loep gelegd en bekritiseerd), de Rationele Denker (alles willen kunnen verklaren), het Innerlijke Kind (open, intuïtief en gevoelig) en nog veel meer.
Welke springt er voor jou uit?
Voor mij is dat de Rationale Denker. Ik snap graag hoe dingen werken en relativeer vaak al automatisch alles wat er om me heen gebeurd. Dat kan me in een aantal situaties heel goed helpen. Het helpt me dan snel te schakelen naar de actie die nodig is. Maar vaak genoeg valt niets te verklaren. Iets is dan zoals het is. Daarover gaan filosoferen in mijn hoofd, heeft geen zin. Maar toch staat die Rationale Denker dan flink te loeien. Dat is wat frustratie flink kan triggeren.
De functie van je gedachten
Vaak hebben we meerdere van dit soort ‘Ikken’ (zoals Voice Dialogue dit noemt) in ons. Het ene moment is de een wat luider dan de ander. En ze hebben allemaal een functie. Het Innerlijke Kind helpt je in verbinding te komen met anderen en kan je waarschuwen voor gevaar. Ook de Innerlijke Criticus (ja zelfs die heeft een functie) waarschuwt voor gevaar en stimuleert je om aan jezelf te werken. De Rationale Denker helpt bij het helder en logisch nadenken. De Pusher stimuleert je om iets te bereiken, succesvol te zijn. En de Pleaser helpt je in het samenwerken (en als mensen je aardig vinden, krijg je ook sneller iets voor elkaar). Duidelijke functies dus!
Maar soms, of soms wat vaker, staat er een bepaalde stem of ‘Ik’ wel heel hard te roepen en kan je er last van hebben. Eigenlijk wil je helemaal niet naar die gedacht luisteren. Maar hoe kom je er van los?
Hoe je kan loskomen van gedachten
Enkel situatie waarin je flink last kan hebben van je gedachten:
- Als je maar blijft wikken en wegen en geen keus kan maken. Het kan best zijn dat de Rationele Denker flink zijn podium pakt.
- Wanneer je voor de spiegel staat en die Innerlijke Criticus flink commentaar hoort geven.
- Je zegt op elke afspraak ja, omdat de Pleaser bang is om iets te missen of niet aardig gevonden te worden.
Dat zijn van die momenten waar je flink in die gedachten meegezogen kan worden.
Maar dat wil je helemaal niet…
Naar welke stem moet je dan luisteren? Voice Dialogue beschrijft daarvoor nog een mooie metafoor: Het bewuste Ego. Dit is als het ware de ‘manager van alle Ikken’. Het bewuste ego merkt als deze stemmen op, luistert ernaar. Hoort welke ‘Ik’ het hoogste woord heeft, maar ook welke stemmen er nog meer gehoord willen worden.
En daar gaat het precies om: opmerken. Want of je nu iets hebt met deze metaforen of niet, alles draait om het opmerken van je gedachten. 95% van alles wat we doen op de dag is onbewust. We handelen dus ook heel vaak onbewust naar onze gedachten. Wanneer je je gedachten dus niet opmerkt, kan je er ook niets aan veranderen. Dat opmerken is dus de eerste stap. Hoe vaak sta jij stil bij je eigen gedachten?
Nu we het er toch over hebben: Stop nu even met lezen en ga eens bij jezelf na welke gedachten er voorbij komen.
Gedachten opmerken kan je wel oefenen. Dat kan je doen door…
… morning papers bij te houden: bij het opstaan schrijf je alles op wat er in je opkomt (wat je hebt gedroomd, je zorgen, je plannen etc).
… een dankbaarheidsdagboekje bij te houden: voor het slapen schrijf je 3-5 dingen op waar je op die dag dankbaar voor bent.
… meditatie: 5 minuten even stil zitten en je ademhaling volgen geeft al een inkijkje in wat er in je omgaat.
… zoals mij vraag van zojuist, even stoppen met doorjakkeren en bij jezelf opmerken welke woorden er door je hoofd gaan en welke beelden je bijvoorbeeld ziet.
En dan nu de allerbelangrijkste tip en tegelijk de volgende stap: beloon jezelf dat je die gedachten opmerkt. Dit lijkt een kleine, onbeduidende en misschien zelfs overdreven stap, maar er huist een enorme kracht in “Wat goed dat ik dit opmerk” tegen jezelf zeggen. Ongeacht of het een aardige gedachte was of niet. Door jezelf te belonen voor puur het opmerken, versterk je nieuwe verbindingen in het brein. Daardoor gaat het opmerken steeds makkelijker.
Want zodra je je gedachten oordeelloos kan opmerken, kan jij afstand nemen van je gedachten. Ze zien voor wat die gedachten zijn: een stel woorden in je hoofd. Daardoor kan jij loskomen van die woorden en weer doen wat écht belangrijk voor je is.
Stel jezelf tot slot een laatste vraag: Helpt deze gedachte mij nu verder te komen, daar waar ik eigenlijk naar toe wil?
Zo ja, top! Ga zo door. Dan heb je een gedachten waar je juist naar mag luisteren en in mee mag gaan. Zo niet, check dan wat je écht nodig hebt, wat er écht nodig is om te doen.
Hulp inschakelen
Wil je meer weten over de ‘Ikken’ en Voice Dialogue? Dan raad ik je het boek Ik ken mijn ikken aan, van Karin Brugman, Judth Budde en Berry Collewijn. Het boek geeft mooie inzichten, is overzichtelijk opgezet, met een duidelijke uitleg. (Vind mijn Rationele Denker helemaal fantastisch.)
Lukt het jou nog niet om los te komen van je gedachten en heb je daar last van? Laat mij dan die koevoet zijn. Samen kunnen we gaan ontdekken ‘hoe jouw gedachten worden gemaakt’ en hoe je er anders mee om kan gaan. Klik op onderstaande knop en plan een vrijblijvende kennismakingsintake in.