Vakantie en Buikklachten

buikklachten vakantie
Picture of Bianca Hermans
Bianca Hermans

Gedragstherapeut | diëtist | mental coach

3 tips voor een ontspannen vakantie

Hoe werkt dat bij jou? Worden je buikklachten minder als je vakantie hebt? Of neemt het juist toe?

Dat is bij iedereen anders. De één vindt volledige ontspanning in het even niets moeten. De ander mist zijn dagelijkse ritme en merkt dat de stoelgang ontregeld raakt.

Waarom die verschillen zo groot zijn? Omdat iedereen weer andere triggers heeft voor het krijgen van buikklachten. Vaak zijn de triggers te vinden in de 5 grote pijlers: Stress, voeding, regelmaat, beweging en slaap. Maar de mate waarin het een impact heeft op jou, kan dus flink verschillen.

Dat maakt ook dat er geen standaard adviezen zijn voor het behandelen van buikklachten. Laat staan adviezen rond de vakantie. Toch heb ik in de loop der tijd gemerkt (en ik begeleid al heel wat jaren mensen met buikklachten), dat deze tips weldegelijk een positief effect kunnen hebben. Een positief effect op jou én je buik.

Tip 1. Laat los in stapjes

Klinkt nogal voor de hand liggend, dat ‘loslaten’. Ik weet het. Maar hoe vaak denk jij nog aan werk, school, andere regel-dingen, degene voor wie je mantelzorger bent of al die andere punten die je zo kunnen afleiden in je leven? Dat is ook helemaal niet gek. Dat zijn de punten die ons ook richting geven in het leven. En als je daar ineens mee stopt (ook al is het maar voor even), dan voelt dat leeg, gek, onrustig. Voor sommige kan dit een trigger zijn voor het krijgen van buikklachten.

Daarom raad ik aan om al die punten die je in je vakantie niet hoeft te doen, stapje voor stapje los te laten. HOE?

  • Maak 1 of 2 weken vóór je vakantie een lijstje van dingen die je afgerond wilt hebben rond je vakantie.
  • Streep ze één voor één af. Alles geregeld rond de mantelzorg, laatste werkdag, laatste regel-dingen (de reisverzekering, wie zorgt voor de planten, op tijd inpakken, etc), noem maar op. Alles wat er in je hoofd zit.
  • Probeer niet alles op 1 dag af te strepen, maar bouw het als het ware af en verspreid het over een dag of 4-5. Dit gaat veel meer rust geven.

Tip 2. Voeding en vakantie

Weet jij al wat jou voedingstriggers zijn? Nee? Dan raad ik je aan even naar het einde van het artikel te scrollen. Weet je dat al wel? Top! Weer zo’n inkoppertje: houd daar tijdens je vakantie ook rekening mee. Heel vaak hoor ik dit: “Oh, op vakantie laat ik dat dieet even los, dan wil ik gewoon mee kunnen eten.” Of “Ik heb geen zin om een hele koffer met eten mee te nemen.” En dat snap ik zo goed. Je hebt al genoeg voor je vakantie te regelen. En dan komt dat dieet er ook nog bij…

Toch raad ik je aan er zoveel mogelijk wel op te letten. Veel te vaak hoor ik dat de buikklachten in de loop van de vakantie weer zijn toegenomen na iets te veel knoflook, ui of wat jouw triggers ook mogen zijn. En dat geeft vaak ook na de vakantie nog een flinke ontregeling. Zo zonde, want dat kan het vakantieplezier behoorlijk belemmeren.

HOE pak je het dan aan:

  • Zoek van te voren uit wat de eetgewoontes zijn op je vakantiebestemming. Wordt er rijkelijk knoflook gebruikt? Zorg dan dat je de juiste voedingsenzymen meeneemt en deze tijdens de maaltijd inneemt. Bespreek met je diëtist welke enzymen voor jou geschikt zijn en hoe je ze inneemt.
  • Geef aan het hotel of resort door wat je dieetwensen zijn én vraag een terugkoppeling met wat ze voor jou kunnen verzorgen. Daar kan jij dan weer goed op voorbereiden.
  • Zorg je zelf voor de maaltijden, neem een aantal basis producten mee van thuis. Zodat je altijd iets bij je hebt waarvan je zeker weet dat het goed valt.
  • Zoek van te voren alvast welke grote supermarkten er in de buurt zitten. Vaak is dieetvoeding in de grote supermarkten goed te verkrijgen (maar dat is uiteraard wel afhankelijk van het vakantieland).

Tip 3. Rust en regelmaat

Hoe graag je het ook misschien niet zou willen, toch zijn regelmaat en rust écht heel belangrijk voor je darmen. Door geregeld rust te pakken, treedt het parasympatische zenuwstelsel in werking. En als die aanstaat, werken je darmen beter. Chronisch stress zorgt ervoor dat het sympathische zenuwstelsel te lang aanstaat. En in dat geval wordt de darmwerking onderdrukt en blijven buikklachten bestaan. Pak dus geregeld je rust, ook buiten je vakantie om!

Ook regelmaat is belangrijk voor je darmwerking. Een onregelmatig leefritme kan je bioritme flink verstoren. En al helemaal als je in het dagelijks leven aardig wat regelmaat hebt en in je vakantie ineens niet. Op andere tijden opstaan, op andere tijden eten, maaltijden overslaan: als eerste kan dit je stoelgang snel nadelig beïnvloeden. En dat geeft vervolgens weer de nodige buikklachten. Zodra er meer regelmaat in je leef- en eetpatroon is, is er meer voorspelbaarheid voor je darmen. Dat geeft rust en dat bevordert je darmwerking.

HOE pak jij je rust en regelmaat?

  • Kijk wat kritisch naar je vakantieplannen. Veel activiteiten op één dag? Is er nog ruimte tussendoor om even met de beentjes omhoog te gaan?
  • Houd enigszins vaste tijden aan voor de maaltijden. Dat hoeft natuurlijk niet op de minuut nauwkeurig. Maar geloof me, je darmen zijn je dankbaar.
  • Sla geen maaltijden over. Neem gerust een lichte maaltijd of neem een stuk fruit als je geen grote trek hebt. Maar sla niet over.
  • Probeer je ook te ontspannen op het toilet. Gewend om een thuis een krukje onder je voeten te gebruiken bij de toiletgang? Zorg voor een alternatief op het vakantieadres (doosje, kratje, kleine pedaalemmer, etc).
  • Voelt het niet fijn om ergens anders naar het toilet te gaan? Neem eventueel hygiëne-doekjes mee, waarmee je eerst de bril kan schoonmaken. Of bekleed de bril met genoeg toiletpapier. Je bent écht niet de enige die de toiletgang ergens anders dan thuis, een uitdaging vind. Erken dat voor jezelf en onderzoek wat jou kan helpen om het meer oké te maken.
 
Fijne vakantie!

Rest mij je een hele fijne vakantie te wensen! Geniet, wees in het moment en ervaar wat er allemaal is (nieuwe omgeving, andere natuur, gezelligheid en verbinding met je reisgenoten, en waarschijnlijk nog veel meer).

Voor sommige mensen met buikklachten kan het op vakantie gaan behoorlijk spannend zijn, zeker als het in het verleden mis in gegaan. Deze 3 tips gaan je absoluut helpen om meer ontspannen op vakantie te gaan.

Merk je dat je toch nog veel klachten houd tijdens vakantie? Dan is het tijd voor verder onderzoek. Weet dat ik je hierin kan ondersteunen. Tijdens mijn trajecten werk ik met een combi van mental coaching, gedragstherapie en persoonlijk dieetadvies. Omgaan met klachten en omgaan met stress beslaat een groot deel van de trajecten. En dat maakt de trajecten zo effectief.

Meer weten over de behandelmogelijkheden bij Compleat Coaching? Klik HIER en plan een vrijblijvende kennismakingsintake.

Ben jij nog op zoek naar wat voor jou buikpijn triggers kunnen zijn? En weet je niet waar je moet beginnen? Vraag dan het gratis ebook De Buikpijn Checklist aan. Het ebook neemt je mee in de meest voorkomende buikpijn triggers en vertelt hoe je hiermee aan de slag kan. Download ‘m gratis via onderstaande knop.

Interessant...

Ontvang nu het Compleat eBook Pakket GRATIS!

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ontvang je de eBooks In 3 stappen Loskomen van Frustraties, De Buikpijn Checklist en de Gesprekshulp bij Werk en Buikklachten direct in je mailbox.

Compleat ebook pakket