Flexibel Leven

Controleverlies
Foto van Bianca Hermans
Bianca Hermans

Gedragstherapeut | diëtist | mental coach

We kennen allemaal wel dat gevoel van controleverlies. Je wilt maar wat lief volledige controle houden over je darmen, je gewicht, je agenda, je kinderen, je werk en stresslevels. Maar je hebt het gevoel dat alles door je handen glipt. Frustrerend is dat. Je kan je dan zo machteloos voelen… Vaak duren die periodes maar even, maar soms duren ze langer. En dat veroorzaakt een hoop stress en vermoeidheid. Daar zit je helemaal niet op te wachten, in deze snelle maatschappij waar de druk en stresslevels al hoog genoeg zijn. Hoe kan je dan toch flexibel leven?

Wat is Flexibel Leven?

Mooi begrip hè, flexibel leven. Voor mij betekend het Ruimte, Eigen tempo, Mogelijkheden, oftewel REM. Het is jouw leven en jij mag op de rem trappen wanneer jij dat nodig hebt. En dat doen we vaak net iets te weinig. Dat komt omdat we heel snel denken dat ‘als we op de rem moeten trappen’ dat we dan gelijk stil moeten staan. Maar als jij in de auto de rem gebruikt, sta je toch ook niet gelijk helemaal stil?

De REM gebruiken

Afremmen naar jouw Eigen tempo, een ander tempo. Naar het tempo dat je op dat moment even nodig hebt. Het tempo dat je darmen, je hoofd, je lijf nodig hebben. Dat is flexibel leven. Daar Ruimte voor kunnen maken. Ruimte voor dat wat je nodig hebt. Misschien heb je rust nodig of juist even afleiding. Of misschien heb je ruimte nodig voor een nieuwe uitdaging, nieuwe baan, nieuwe vriendschappen, nieuwe sport.

Vandaaruit ontstaan Mogelijkheden, deuren gaan open. En binnen een flexibel leven kan jij die mogelijkheden met open armen ontvangen. Want je staat stevig(er) in je schoenen. Jij hebt de regie in handen. Dan kan je gaan leven naar je waarden, naar wat écht belangrijk voor je is.

Controleverlies

Om het flexibel leven te kunnen omarmen, zit de truc in eerste instantie in het aanvoelen van balans. Weten waar je controle op hebt en waar niet. Daarom wil ik je deze vraag stellen: Op welke moment ben jij de controle of de regie weleens kwijt? Als het te druk is op je werk? Als je thuis met probleemgedrag van een kind te maken hebt? Als je constant last hebt van buikpijn of andere pijn- en vermoeidheidsklachten? Oftewel; als het niet gaat zoals je zou willen.

Zo zijn er tal van redenen waardoor je controleverlies kan ervaren. Dit waren een paar van mijn persoonlijke struggles. Ik heb tegen ze gevochten. Tot ik niet meer verder kon. Uitgeput was ik. Maar ik bleef doorrennen en rennen en rennen. Tot mijn lichaam zei Stop! Ik kon letterlijk bijna niet meer lopen, want ik kreeg een virale artritis in mijn enkels. En werd letterlijk gedwongen om een ander tempo te lopen (en zelfs even stil te staan).

Controleverlies

Ruimte voor mogelijkheden

Daar zat ik dan. Ik kon heus nog wel wat doen, maar ik kon niet meer van hot naar her rennen en alle ballen hoog houden. En dat was het eerste punt wat ik de accepteren had: zóveel ballen kon ik niet in de lucht houden. Met praten en hulp vragen heb ik wat ballen weg kunnen geven.

Toen ontstond er ruimte. Ruimte voor wat voor mij écht belangrijk is. Deuren gingen open en er kwam rust binnen. Want dat was wat ik nodig had. Af en toe (lees: eens in de 3 maanden) een momentje voor mezelf was niet voldoende. Duh, zou je zeggen (dat zeg ik nu achteraf ook). Maar als je zo aan het rennen bent, zie je dat gewoonweg niet.

Vanuit die rust ontstonden weer nieuwe mogelijkheden. Mogelijkheden die mij weer de regie deden terugpakken. Je kan niet over alles controle houden. Ook niet over dingen waarbij je betrokken bent, maar geen invloed op hebt. Zodra je dat kan loslaten en alleen de dingen vastpakt waar je volledig invloed op hebt, dan krijg je rust en energie tegelijk. Jij hebt de regie.

Losgelaten

Er zijn genoeg dingen waar ik niet volledige invloed op heb. Zoals het gedrag van anderen of mijn darmen bijvoorbeeld. Ja, ik kan mijn gedrag zo aanpassen dat het wat invloed heeft op anderen, maar ik heb geen invloed op hun keuzes, interpretaties, gevoel en gedrag. Ja, ik kan mijn voeding gezond houden en rekening houden met mijn intoleranties. Ik kan zorgen voor voldoende beweging, ontspanning en slaap. Maar toch heb ik geregeld nog wel eens darmklachten. Dat verloop hoort bij PDS. Ik vecht er niet meer tegen. Het mag er zijn. Dat gevecht heb ik losgelaten.

Dus ja, ik kan inmiddels zeggen dat ik flexibel leef met mijn PDS en coeliakie, met mijn chronische hoofd- en nekpijn, met alle uitdagingen op mijn pad.

Hoe kun je omgaan met controleverlies?

Hoe ben ik daar gekomen? Hoe kon ik datgene accepteren wat niet zal veranderen? Daar ging tijd over heen. Lief voor mezelf zijn en mezelf tijd gunnen. Maar ook de stappen van ACT (Acceptatie en Commitment Therapie) hebben mij geholpen. Ik heb bijvoorbeeld anders leren omgaan met mijn gedachten, overtuigingen en dat gevoel van controleverlies. Mindfulness heeft mij geleerd te kunnen afremmen en stil staan als het nodig is. Ik heb ontdekt wat mijn waarden zijn, wat ik écht belangrijk vind.

Dit waren voor mij zulke life-changing inzichten. Die wil en kan ik niet voor mezelf houden. Ik heb in de afgelopen jaren gezien wat de kennis, inzichten en tools van ACT voor mijn cliënten deed: eindelijk niet meer geleefd wordt door alles wat er in je leven afspeelt, niet meer geleefd worden door je darmen. Jij kan die regie weer terugpakken!

Online training

Omdat ik weet hoeveel jij aan al die inzichten, kennis en tools kan hebben heb ik het online programma Flexibel Leven met PDS gemaakt. Volledig op je eigen tempo ga je met behulp van 7 duidelijke video’s, het werkboek en bonusmateriaal, aan de slag met de 6 stappen door die jou helpen bij de acceptatie van je darmklachten en al het andere waar jij nog moeite mee hebt. Want daar draait het om: acceptatie van hetgeen jij niet kan veranderen. Je leert hoe je het er kan laten zijn. Je leert op een andere manier naar je emoties en gedachten kijken. En die inzichten leiden naar meer rust en regie.

Ook ga je ontdekken waar je energie van krijgt. Wat jouw waarden zijn, wat écht belangrijk voor je is. En als je vanuit die rust daarmee aan de slag gaat, dan gaan er weer deuren voor je open.

Meer informatie

De training Flexibel Leven met PDS kan je als online programma zonder te veel poespas volgen. Wil je liever 1-op-1 aan de slag dan heb je twee mogelijkheden:

  1. Je kan het online programma uitbreiden met de Flexibel Leven Strippenkaart. Hiermee ontvang je twee of vijf 1-op-1 coachcalls, die jij kan inzetten tijdens het programma op de momenten dat je wat extra ondersteuning kan gebruiken. Deze coachcalls zijn uitermate geschikt als je bij bepaalde stappen moeite hebt met de vertaalslag naar jouw leven.
  2. Je kan je ook voor het het 1-op-1 coachtraject aanmelden. Tijdens dit traject doorlopen we dezelfde stappen, maar volledig op maat naar wat jij nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld met Flexibel Leven aan de slag op het gebied van eetproblemen, omgaan met stress of andere issues? Dan is het 1-op-1 traject geschikt voor jou.

Meer weten over Flexibel Leven met PDS? Klik op onderstaande knop. Wil je overleggen of deze training iets voor jou is? Stuur me dan gerust een bericht via het contactformulier.

Interessant...

Ontvang nu het Compleat eBook Pakket GRATIS!

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ontvang je de eBooks In 3 stappen Loskomen van Frustraties, De Buikpijn Checklist en de Gesprekshulp bij Werk en Buikklachten direct in je mailbox.

Compleat ebook pakket