Te druk en geen tijd om naar het toilet te gaan, waardoor je vervolgens de hele dag een zeurende buikpijn meedraagt. Een buikpijnaanval tijdens of na een lastig gesprek. Te laat op een overleg, omdat je echt nog even naar het toilet moest.
‘Zomaar’ wat issues waar mensen met chronische buikklachten geregeld mee te maken kunnen hebben op het werk.
Prikkelbare darm syndroom is de meest voorkomende chronische darmstoornis in Nederland: 2 miljoen Nederlanders hebben PDS. 48% daarvan voelt zich belemmerd in het werk of op school. Bijna 1 miljoen Nederlanders dus! Grote kans dat jijzelf ook (wel eens) last hebt van buikklachten tijdens het werken.
Taboe rond werk en buikklachten doorbreken
Daarbij heerst er op de werkvloer vaak nog een taboe rond het bespreken van buikklachten. Dat maakt de uitdaging van ontspannen werken, alleen maar groter.
Ik heb de missie gesteld om die brug te gaan slaan tussen PDS-er
en het werk. Tussen jou en je werkgever. Hoe kunnen we bijvoorbeeld zorgen dat jij meer ontspannen naar je werk kan. Dat je met meer plezier kan werken. Wetende dat jouw werkgever, manager of teamleider jou begrijpt en rekening met jou kan houden.
Om meer inzicht te krijgen in hoe die buikklachten het werk kunnen
belemmeren, heb ik een enquête gehouden. Ook wilde ik weten waar behoefte naar is, om meer ontspannen te kunnen werken ondanks buikklachten. Deze enquête heeft enorm veel inzicht gegeven. Ik deel de uitkomst graag met je. Ook ben ik benieuwd wat jij herkent. Wil je een eigen ervaring toevoegen, pak je moment en deel het in de comments onder dit artikel. Of mail naar info@compleat-coaching.nl
Winderigheid in de kantoortuin
De eerste vraag van de enquête ging over de frequentie van de buikklachten. 47% van de 128 respondenten gaf aan dagelijks klachten te hebben en 27% wekelijks. Deze getallen liegen er niet om. Respondenten gaven aan duidelijk last te hebben van die buikklachten, maar er kon nog wel gefunctioneerd worden. Vermoeidheid had een grotere impact op het functioneren.
Op de vraag ‘Hoe word je in je werk belemmerd door de buikklachten?’ konden er meer antwoorden worden gegeven. Een derde gaf aan dat de buikklachten ansich (pijn, kramp, winderigheid etc) een flinke belemmering zijn op het werk. Ruim 25% gaf aan tijdens een lastig gesprek nog wel eens te worden overvallen door een buikpijnaanval. 18% gaf aan bewust niet te ontbijten om klachten te voorkomen. Maar had dan wel moeite met werken door een energiegebrek. Ook 18% gaf aan nog wel eens te laat te komen voor een overleg, vanwege een nodige stop bij het toilet.
23% gaf aan sowieso belemmeringen rond de stoelgang te ervaren, zoals heel vaak naar het toilet moeten, geen tijd hebben voor een toiletbezoek en schaamte voelen om naar het toilet te gaan.
15% geeft tot slot aan onbegrip te ervaren bij collega’s en/of werkgever. “Mijn werkgever weet het niet, ik probeer het niet te laten zien. Ik weet ook niet hoe ik het kan vertellen.” Ik schrik daarvan…
Flexibele werktijden en begrip
Naast meerkeuze antwoorden gaf de enquête ook ruimte voor een eigen inbreng. Daar is opvallend veel gebruik van gemaakt. Daar ben ik de respondenten ook zeer dankbaar voor. Dat heeft mij namelijk nog meer beeld gegeven van wat er leeft én van wat er nodig is.
Begrip tonen blijkt een belangrijk punt.
Op de vraag ‘Wat zou jouw werkgever voor jou kunnen doen, zodat jij je gesteund voelt?’ gaf 28% begrip tonen aan. Ook als je per ongelijk te laat komt bij een overleg door je buikklachten. Een kwart wil ook graag dat gesprek aangaan. Het gesprek waarin jij kan aangeven wat jouw klachten met jou doen en wat je nodig hebt. Er zit zoveel kracht en steun in ‘je gehoord voelen’.
Maar ook schone toiletten met voldoende privacy vind 17% belangrijk. Of flexibiliteit rond werktijden of thuiswerken:
- “Zorgen dat ik later kan beginnen met werk, omdat ik ’s ochtends de
meeste klachten heb.” - “De optie geven om te stoppen met de wisseldiensten. Ik heb regelmaat nodig en dat heb ik nu niet waardoor ik hele erge klachten kan hebben.”
- ”De mogelijkheid (blijven) bieden om thuis te werken, zodat ik mijn eigen ritme kan aanhouden.”
Wat deze enquête maar weer eens bevestigd: buikklachten en werk is een lastige combinatie. Een combinatie die stress geeft en de klachten daarmee verergert. “Ik moet soms reizen voor mijn werk. Dat betekend medicatie plannen en zorgen dat er een toilet bij de hand is. Maar dat lukt niet altijd. Stress!”
Toch geeft 5% aan wél een fijne en begripvolle werkgever te hebben. “Er zijn ook werkgevers/teamleiders die luisteren naar de persoon die pds heeft. Deze moeten ook niet worden vergeten en gestimuleerd worden door te gaan.” Helemaal mee eens!
Maar dat er nog steeds een taboe doorbroken moeten worden is duidelijk: “Er bestaat nog steeds een taboe op dat vrouwen toch echt ook moeten poepen en ook wel eens op het werk.”
Bedrijfsleven wakker schudden!
De enquête heeft mij veel inzichten gegeven. In veel van die inzichten kan ik me zo goed inleven. Ook ik krijg buikpijn en diarree vlak voor een spannende presentatie. Last hebben van winderigheid, terwijl je nu net die dag in de kantoortuin moet werken: I’ve been there! Wat kan je je dan opgelaten voelen. Maar ook de slechte dagen ken ik, dat je continue een opgezette buik hebt en je flink benauwd voelt daardoor. Dat trekt je energielevel in no time naar beneden.
Met de uitslag van deze enquête wil ik gericht het bedrijfsleven
gaan aanspreken. Ze wakker schudden!
Ik wil het bedrijfsleven, werkgevers, teamleiders etc laten zien wat zij voor jou kunnen betekenen, zodat jij de weg kan vinden naar ontspannen werken, met zo min mogelijk ziekteverzuim en veel voldoening. Momenteel ben ik mij actief aan het aansluiten bij ondernemersnetwerken. Want deze boodschap verdient het om verspreid te worden.
Hoe jouw werkgever kan helpen
Er wordt steeds meer aan vitaliteit gedaan. Het belang ervan wordt
steeds meer ingezien. Gelukkig! Maar die vervelende buikklachten worden nog wel eens over het hoofd gezien. Dat kan anders. Dat MOET anders!
Jouw werkgever kan jou namelijk helpen. Veel ondernemingen hebben een vitaliteitsbudget. Dit budget wordt ingezet voor interventies om medewerkers
gezond te houden, verzuim te voorkomen of te verlagen. De besteding van dit budget stem je vooraf af met jouw contactpersoon/ teamleider etc. Doel hierbij is dat de inzet bijdraagt aan de gezondheid van medewerkers, van jou.
Compleat Coaching biedt 1-op-1 en groepstrajecten voor medewerkers met buikklachten. Workshops en webinars behoren ook tot de mogelijkheden. Allemaal gericht op de gezondheid van medewerkers, waar dit budget voor is bedoeld.
Wil jij aan de slag met het aanpakken van je buikklachten, overleg dan deze mogelijkheden met je werkgever. Meer informatie vind je hier.
Vind je het moeilijk dit gesprek aan te gaan?
Daarin ben je niet de enige. Meerdere respondenten gaven aan hier hulp bij te willen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang de Gesprekshulp bij werk en buikklachten GRATIS.
Een compact eBook die je kan downloaden, die je helpt bij dit gesprek. Die je helpt de juiste woorden, toon en houding te vinden, zodat jij goed door kan dringen bij jouw werkgever. Je ontvangt hem via onderstaande knop.