Frustratie-snoeper? Dé tip om dit te tackelen

Stress verlagen
Picture of Bianca Hermans
Bianca Hermans

Gedragstherapeut | diëtist | mental coach

Vanochtend viel, mede dankzij corona, mijn gehele ochtendspreekuur uit. Ik kijk altijd enorm uit naar de mooie gesprekken die ik met mijn cliënten heb. Maar net als vele andere ondernemers voel ik ook de gevolgen van de corona-crisis. Natuurlijk ontstaat er met het uitvallen van een spreekuur ruimte voor andere taken en projecten, maar toch vind ik het jammer. En dan voel ik wel eens wat frustratie…

“Dat heb ik toch verdiend?!”

Ik ben een frustratie-snoeper. (Zo dat is er uit…) Eigenlijk wil ik het niet toegeven, maar het gebeurt nog wel eens dat ik in een zak glutenvrije drop wil graaien als ik me gefrustreerd voel. Emotie eten dus. En dan blijft het niet mij één dropje… Stom, want ik voel me daarna echt niet minder gefrustreerd. Maar toch is er een stemmetje in m’n hoofd die zegt “dat ik het heb verdiend”. En het andere stemmetje die zegt “Laat die zak nou dicht”, is soms niet sterk genoeg. En gebeurt het af en toe, dan is het helemaal niet zo erg. Maar in stressvolle periodes, kan ik echt dagelijks die neiging hebben. Heel vervelend, want het levert me alleen maar meer frustratie en stress op.

Stel jezelf 2 cruciale vragen

Inmiddels heb ik geleerd meer naar mijn lijf en mijn gevoel te luisteren. Ik stel mezelf op die moeilijke momenten van emotie eten 2 vragen:

  1. Wat voel ik nu precies? Frustratie, onzekerheid, vermoeidheid etc?
  2. Waar heb ik écht behoefte aan? En nee, dat is niet die drop. Het verschilt natuurlijk per situatie waar ik behoefte aan heb. De ene keer is het rust, een moment voor mezelf. De andere keer heb ik behoefte aan meer zekerheid, weten wat de toekomst gaat brengen. Natuurlijk niet allemaal even realistisch. Maar het uitspreken en erkennen van die behoefte haalt de druk er vanaf. Én de behoefte om te snoepen.

Stress verlagen = WANDELEN

Spanning of stress is eigenlijk altijd hetgeen wat de situatie voedt. Daarom zijn rust en beweging zo belangrijk. Die twee zorgen ervoor dat stresshormonen dalen en je stress kunt verlagen. En laat je die twee nou eens heel mooi kunnen combineren: WANDELEN!

Je kan natuurlijk gaan trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse, maar dat is gelukkig niet nodig om het stressverlagende effect van wandelen te ervaren. 20 minuten, dat is al heel effectief. Sinds de corona-crisis ben ik veel meer gaan wandelen. In de buurt een ommetje maken, langs het strand, in het bos. Het bos is my all time favorite. Ik kan zo genieten van alle kleuren, geuren en geluiden in het bos. Zo ook vanochtend. Zelfs in de stromende regen is het heerlijk in het bos. Het bos ziet er anders uit, ruikt anders, klinkt anders. Goed voor de variatie! Ik vind het ook een fijn gevoel dat wanneer ik de wind en regen boven de boomtoppen hoor toenemen, de bladeren mij toch beschermen tegen de grote hoos. Dus hup, regenjas aan, capuchon op en ga genieten van de rust en ontspanning die een wandelingetje je kan geven.

Heerlijk voldaan met een kop thee

Ik ben overigens ook gestart met de app Ommetje van de Hartstichting. Een super leuke app die je motiveert om vaker een wandelingetje te maken. Download ‘m hier gratis en laat je verrassen.

Ik ben benieuwd wat wandelen met jou doet en hoe jij verder met stress verlagen omgaat. Laat het hieronder weten. Mijn jas en schoenen drogen nu lekker bij de verwarming. En ik ben meer dan voldaan met alleen een heerlijke kop thee!

Interessant...

Ontvang nu het Compleat eBook Pakket GRATIS!

Bij inschrijving op de nieuwsbrief ontvang je de eBooks In 3 stappen Loskomen van Frustraties, De Buikpijn Checklist en de Gesprekshulp bij Werk en Buikklachten direct in je mailbox.

Compleat ebook pakket