Hoeveel werkplezier heb jij? Weet jij wat jou werkplezier geeft? Waar ga jij van ‘aan’? Allemaal waardevolle vragen om de wereld van werkplezier te ontdekken. Maar wat is werkplezier eigenlijk en wat heb je daarvoor nodig?
De factoren van werkplezier
Waarom bespreek ik dit onderwerp eigenlijk, zul je je afvragen. Je bent van mij waarschijnlijk gewend artikelen te lezen over darmklachten, coeliakie, eetbuien, acceptatie, flexibel leven etc. Waarom dan nu iets over werkplezier? Omdat er een heel groot verband ligt tussen de mate van jouw werkplezier en alle obstakels waar jij in je leven mee te maken hebt. Ondervind jij weinig werkplezier, dan is de kans groot dat je een bepaalde mate van stress ervaart in je leven. En ja, je raad het al, stress geeft buikklachten, eetproblemen etc. De mate van werkplezier is niet voor niets een belangrijk onderwerp tijdens een kennismakingsintake.
Maar wat is werkplezier eigenlijk? Werkplezier bestaat uit een aantal belangrijke factoren:
- Voldoening: Geeft jouw werk je voldoening? Dit gaat over het gevoel hebben iets bij te dragen. Iets te doen wat écht belangrijk voor je is. Het komt overeen met jouw eigen waarden.
- Opladen en ontladen: Stroomt de energie goed binnen jouw werkzaamheden? Heb je momenten waarmee je oplaad tijdens het werk? Het is heerlijk om dat gevoel te ervaren, dat je energie krijgt van je werk. Maar heb je ook momenten dat je even kan ontladen, even het tempo naar beneden? Werken, hoe leuk het ook is, kost mentaal en lichamelijk genoeg energie. Een oplaadmomentje (bijvoorbeeld je lunchpauze) is daarom zeker van belang.
- Waardering: Krijg jij voldoende waardering voor je werk? Wordt het gezien wat je doet? Door klanten, de werknemer of door andere partijen waar je mee samenwerkt. Überhaupt feedback krijgen is belangrijk, zodat je goed kan reflecteren. Maar onderschat de kracht van een complimentje niet. Die bevestiging, dat je goed bezig bent, geeft nu eenmaal energie en een fijn gevoel.
- Verbinding en betrokkenheid: Voel jij de verbinding met je werk? Heb je het gevoel betrokken te zijn bij de organisatie. Het gaat hier om verbinding te voelen bij het grote geheel. Van verbinding met collega’s en klachten tot de overall missie van de organisatie. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid, een heerlijk wij-gevoel. Werk je als zzp-er, dan kan je dat wij-gevoel ook ervaren met je klant.
Het magische component van Werkplezier
Werkplezier zal altijd in een zekere mate samenhangen van bovenstaande punten. De mate is natuurlijk heel persoonlijk. Wellicht is waardering voor jou iets minder belangrijk dan voldoening. Voor een ander kan dat juist andersom zijn. Dit kan dus allemaal verschillen. Maar 1 punt zal voor iedereen gelden: Werkbalans.
Werkbalans gaat over de genoemde factoren van werkplezier IN COMBINATIE MET jouw privéleven. Als jij het op je werk niet zo naar je zin hebt, dan sijpelt dat door in je privéleven. Dat neem je bewust of onbewust mee naar huis. Dat is voor de meeste herkenbaar. Maar andersom geldt het belang van die combinatie net zo. Want kan jij écht werkplezier ervaren, als je privéleven veel aandacht vraagt? Waarschijnlijk niet. Wellicht probeer je op je werk heel hard de drukte, stress of onrust van thuis te vergeten of niet te tonen. Maar dat gaat je niet in de koude kleren zitten en vroeg of laat gaat dat je te veel energie kosten. Met alle gevolgen vandien. Ja, zelfs een burn-out kan op de loer liggen, ookal heb je het op je werk echt naar je zin.
Een goed werkbalans creëren
Hoe dat komt? Heel simpel: jij bent één geheel. Ja, we hebben allemaal verschillende rollen. Ook op ons werk hebben we meerdere rollen. Maar uiteindelijk zijn we de optelsom van al die rollen bij elkaar. We zijn gewoon 1 persoon.
Duh, zal je denken. Maar ga dit eerst even bij jezelf na: hoeveel van jouw ‘personal shit’ laat jij op je werk zien? Daar is niet altijd ruimte voor op de werkvloer. De ruimte wordt niet geboden of je bent er (nog) niet aan toe die ruimte te nemen. Open praten over de obstakels in je privéleven voelt kwetsbaar. Om die kwetsbaarheid te kunnen tonen moet op de werkvloer voldoende veiligheid ervaren worden. Ook ik heb in zo’n situatie gezeten. De veiligheid voor even kwetsbaar kunnen zijn, was er zeker. Maar ik was er zelf nog niet aan toe om erover te praten met mijn collega’s. En hoe leuk ik het op mijn werk had, toch werd het een aderlating van energie. Mijn werkbalans was volkomen uit balans.
Een vertrouwenspersoon vinden is belangrijk. Iemand waar je even jezelf als geheel mag laten zien. Iemand waarbij je even kan ontladen en opladen. Dat kan een collega zijn, een teamleider, een vertrouwenspersoon binnen de organisatie. Ben je zzp-er? Wellicht ken je een mede zzp-er uit je netwerk waar je goed contact mee hebt en waar jij je veilig bij voelt om dit te delen.
Kortom: omarm alle rollen in je leven, ook op je werk. Op je werk doe je wellicht je best om een goede medewerker te zijn en heb je plezier in je werk. Maar daarnaast ben je ook bijvoorbeeld een dochter die de mantelzorg van haar ouders draagt. Dat heeft impact op je hele leven, ook op je werk. Maak daar ruimte voor. Zodra je jezelf gunt die rollen allemaal te zijn, ook op je werk, dan ga je meer werkbalans. En dat zorgt weer voor een fijne stroom aan energie!
De ZorgBalans Coach
Compleat Coaching bestaat sinds 2021 uit twee delen:
- Het particuliere deel: daarin begeleid ik mensen die een strijd ervaren met eten. Bijvoorbeeld bij eetbuien, darmklachten, coeliakie. Mijn aanpak kenmerkt zich door gedragstherapie en mental coaching in combinatie met persoonlijk dieetadvies.
- Het zakelijke deel: daarin begeleid ik zorgprofessionals in het vinden van werkbalans en werkplezier. Toevallig ontstaan uit een vraag van een dierbare collega en uitgegroeid tot een deel wat ik met net zo veel passie aanga.
Mijn motto: “Vindt balans en je ontdekt een oneindige bron van vrijheid, rust en kracht.” Zodra jij balans vindt tussen werk, privé en alle obstakels in je leven, dan ontstaat er rust, vrijheid, regie en kracht. Wil je meer weten over de Compleat Werkbalans-trajecten? Lees dan HIER verder of maak een afspraak voor een vrijblijvende kennismakingsintake en ontdek wat het jou kan brengen.